AKO IMATE HD TELEVIZOR

Stiže Europsko prvenstvo, evo kako ga možete gledati u HD-u na HRT2

Screenshot
Tamni način

Kroz koju godinu, najkasnije do 2020. u Hrvatskoj će se prijeći na DVB-T2 sustav za prijem i gledanje digitalne zemaljske televizije. To znači da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike (neslužbeno – razmatraju se rezolucije 1080p i 1080i), a za sustav kodiranja odabrat će se, najvjerojatnije, H.265/HEVC kodiranje.

Ipak, već kroz koji dan moći ćemo uživati u TV prijenosima u Full HD kvaliteti. Bliži nam se Europsko prvenstvo u nogometu, koje se ovog ljeta održava u Francuskoj. I kao što smo prije dvije godine imali priliku pratiti videoprijenose sa Svjetskog prvenstva u nogometu iz Brazila u HD kvaliteti, na sličan način prenositi će se i utakmice iz Francuske. A kako se u kolovozu održavaju i Olimpijske igre u Brazilu, na HRT-u su odlučili i to natjecanja prenositi u Full HD kvaliteti.

Postojeći HRT 2 i dalje će emitirati kao i do sada (SD sliku), a od prije nekoliko dana opet je aktivan tzv. eksperimentalni HRT 2 HD kao “novi” programski kanal. Trenutno se na njemu prikazuje statična test slika, tako da svatko može unaprijed podesiti svoj televizor za praćenje HRT 2 HD programa.

Kako biste uopće mogli vidjeti HRT 2 HD potrebno je, naravno, imati HD televizor s ugrađenim DVB-T ili DVB-T2 prijemnikom i MPEG-4 dekoderom. Za one koji posjeduju HDTV bez ugrađenog MPEG-4 dekodera jedino rješenje je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijemnik s MPEG-4 dekoderom.

Kako pronaći program HRT 2 HD? Najjednostavnije je pokrenuti na svom televizoru automatsko ažuriranje liste kanala i pojavit će vam se na popisu. Ukoliko nemate opciju automatskog ažuriranja, potražite ga ručnim putem. Točan broj kanala nije isti na cijelom području Hrvatske, pa zato i ne možemo dati jednostavniju uputu.

Više o ovoj tematici možete pročitati na BUG-u.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

2 komentara

Click here to post a comment

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar