Pojačane policijske snage, strože sankcije za prepisivanje...

Sve je spremno za državnu maturu, doznajte koje promjene donosi!

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Sve je spremno za provedbu državne mature u ljetnom roku u školskoj godini 2015./2016. koja će trajati od 6. do 27. lipnja, a za koju se prijavilo ukupno 39.600 hrvatskih učenika, izjavila je u srijedu ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić.

Iz gimnazija se prijavilo 13.286 redovitih učenika, dok se iz strukovnih škola za polaganje državne mature prijavilo 19.313 redovitih učenika, rekla je Jukić dodajući da je brojka otprilike ista kao i u prošloj školskoj godini.

Državna matura započinje 6. lipnja u 9 sati ispitom iz biologije i vjeronauka, a završava 27. lipnja ispitima iz francuskog jezika A i B i ispitom iz glazbene umjetnosti.

Objava rezultata bit će 13. srpnja, rok za prigovore je 15. srpnja, nakon čega 18. srpnja slijedi objava konačnih rezultata. Podjela svjedodžba bit će 21. srpnja.

Jesenski rok  od 24. kolovoza do 9. rujna

Jesenski rok polaganja državne mature održat će se od 24. kolovoza do 9. rujna. Objava rezultata bit će 14. rujna, rok za prijave je do 16. rujna, a konačna objava rezultata bit će 20. rujna.

Jukić je navela da je kao i prošlih godina najzastupljeniji izborni predmet fizika za što se prijavilo oko 10.000 učenika, zatim biologija s prijavljenih 7.700 i politika i gospodarstvo za što se prijavilo 7000 učenika.

Najmanje prijava ima za logiku, etiku i glazbeni.

Poučeni dosadašnjim iskustvima Jukić je navela da su promijenjena pravila te da kandidati koji bi bili uhvaćeni u prepisivanju neće moći pristupiti polaganju državne mature u ovoj i slijedećoj školskoj godini.

Do sada je vrijedilo da se kandidat uhvaćen u prepisivanju udalji samo s tog ispita, podsjetila je.

Govoreći o pripremama državne mature za ovu godinu Jukić je istaknula da je NCVVO iskordiniralo suradnju s brojnim institucijama i školama, pojačao nadzor nad ispitnim materijalima kako u njihovom sastavljanju tako i u distribuciji prema školama.

Tako smo održali sastanak s predstavnicima policije koji će u dane polaganja državne mature oko škola imati pojačani nadzor, a isto tako i s predstavnicima HEP-a vezano za električnu energiju koja je potrebna za internetski sustav, o čemu brigu vodi CARNET, istaknula je Jukić.

Ostavi komentar koristeći Facebook