U Benkovcu otvoren i blagoslovljen najsuvremeniji pročistač otpadnih voda

U Benkovcu je u petak, 17. lipnja 2016. godine svečano otvoren uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Benkovca čime se ovaj grad može pohvaliti da je prvi u Hrvatskoj i među prvima na svijetu koji koristi MBBR tehnologiju sa sferičnim pomičnim nositeljima biomase. Kako je rečeno na svečanosti, ova tehnologija pročišćavanja vrlo brzo se prilagodi promjenama  bez štetnih posljedica na ishod pročišćavanja tako da se sve odvija bez ikakvih neugodnih mirisa.

Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i Odvodnje d.o.o. Benkovac istaknuo je kako se Benkovac može pohvaliti da ima pročistač s jednom od najsuvremenijih tehnologija u Europi što ga čini posebnim. Radi se o tehnologiji koja je apsolutno upravljiva, gdje je ljudski faktor zanemariv i da tehnologija radi u rasponu od 10 do 100 posto, odnosno da vrši više od 95 posto pročišćavanja putem kojih će se sačuvati okoliš za budućnost.

Benkovački gradonačelnik Branko Kutija podsjetio je da je Benkovac još prije Domovinskog rata imao pročistač no da ga je bilo potrebno rekonstruirati.

Cijela ova priča vrijedna je s PDV-om nešto manje od 19 milijuna kuna. Imamo još jako puno posla za odraditi oko kanalizacije jer je samo naselje Benkovac raspoređeno u 7 faza, od toga su tri izgrađene uključujući i ovaj pročistač, a još 20-tak milijuna kuna potrebno je realizirati. Obzirom na dosadašnju dobru suradnju nadam se da ćemo i ostatak kvalitetno odraditi, kazao je Branko Kutija.

Na otvorenju je istaknuto kako će cijeli Benkovac biti pokriven kolektorskom mrežom i priključen  na mehaničko-biološki pročistač voda, koji uključuje različite faze  čišćenja otpadnih voda kao što su mehaničko čišćenje, izjednačavanje odnosno  stabilizaciju i biološki proces čišćenja voda.

Fani Bojanić, zamjenica direktora Hrvatskih voda kazala je kako će se izgradnjom modernog pogona spriječiti slijevanje oborinske vode u ponornice, u izvor Kakma i u Vransko jezero. Dodala je kako kapacitet ekološkog pročistača nadilazi potrebe Benkovca te  će se na njega, izgradnjom kanalizacijskog sustava, moći spojiti i mjesta benkovačkog prstena. Ujedno je najavila sanaciju kanalizacijskog sustava, prvenstveno na odvajanju  fekalnih i oborinskih voda.

Matej Stegel, direktor slovenske tvrtke Purgator naglasio je kako je razlika u ovoj tehnologiji, u odnosu na ostale slične načine pročišćavanja MBBR-om taj što se mikroorganizmi nalaze u poroznim kuglicama, odnosno nosačima biomase, a ne na površini nositelja biomase, te su time zaštićeni od predatorskih mikroorganizama te imaju bolje uvijete za rast i razmnožavanje.

Novi uređaj blagoslovio je don Anđelko Buljat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...