U gradskoj loži uz pjesme Lidije Bajuk održana projekcija filma “Nagrišpane traverse”

U utorak 07. lipnja u 20 sati u prostoru Gradske lože održana je projekcija dokumentarnog etnografskog filma Nagrišpane traverse uz izvedbu pjesama poznate etnologinje i interpretatorice etno glazbe – Lidije Bajuk.

Zadarsku projekciju filma otvorila je ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Renata Peroš, dok je uvod u projekciju dala autorica glazbe i jedan od scenarista ovog filma – Lidija Bajuk.

Hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk jedna je od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske. Diplomirana je učiteljica i knjižničarka, te etnologinja i antropologinja. Pored glazbenih albuma, napisala i nekoliko značajnih knjiga iz područja etnologija i narodni običaji. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih i međunarodnih nagrada

Dugometražni etnografski film Nagrišpane traverse govori o svakodnevnom i blagdanskom životu različitih generacija žena na Dugom otoku. Film propitkuje patrijarhalnost i mjesto žene u svakodnevnom i blagdanskom okruženju otočne lokalne zajednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...