U razdoblju 2009. – 2015. Cromaris povećao prodaju za čak šest puta!

Adris grupa je u 2015. ostvarila ukupni prihod od 6,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Neto dobit iznosila je 389 milijuna kuna, odnosno za 21 posto je veća od 2014. godine, a tomu treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja.

Dioničarima Adris grupe bit će isplaćena dividenda od 15 kuna po dionici za što će se iz neraspoređene zadržane dobiti ukupno izdvojiti 246 milijuna kuna, izvijestili su iz Adris grupe u priopćenju s glavne skupštine održane u srijedu.

Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja 2016. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja 2016. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

Glavna skupština usvojila je i financijska izvješća za 2015. godinu te odlučila da se ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2015. godinu u iznosu od 1,84 milijarde kuna raspoređuje u statutarne rezerve.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je kako je, unatoč sveopćoj društvenoj krizi, Adris grupa “izdržala u uspjehu”.

“U hrvatskome društvu stare vrijednosti nisu dovoljne za izazove suvremenoga društva, a nove nikako da zažive. Mi smo ustrajali na prepoznatljivom vrijednosnom sustavu koji čine tradicionalno naglašena pripadnost tvrtki, otvorenost novim znanjima i svjetskim poslovnim iskustvima te strast za pobjeđivanjem. Uvijek smo bili načelni, ne i dogmatični. To znači da smo u izboru svojih poslovnih ciljeva uvijek respektirali okolnosti”, prenose se u priopćenju Vlahovićeve riječi.

Rast prihoda od 18 posto

Adris grupa je u 2015. ostvarila ukupni prihod od 6,5 milijardi kuna, što predstavlja rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Neto dobit iznosila je 389 milijuna kuna, odnosno za 21 posto je veća od 2014. godine, a tomu treba pridodati i 1,04 milijarde kuna izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja.

“Tom transakcijom Adris je završio stratešku transformaciju svojega portfelja pa danas objedinjuje tri održiva posla u kojima ostvaruje rast svih pokazatelja i povećava vrijednost kompanija”, ističu iz Adrisa iznoseći i osnovne podatke o poslovanju u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Maistra je lani ostvarila poslovni prihod od 858 milijuna kuna, što je za 12 posto više od 2014. godine. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja od 202 milijuna kuna ili 27 posto više nego u 2014. godini, a neto dobit je porasla za tri posto, na 102 milijuna kuna.

I Hotel Hilton u Dubrovniku je zabilježio rast svih ključnih pokazatelja, uz neto dobit od osam milijuna kuna ili 44 posto više od dobiti ostvarene u 2014. godini.

“S ciljem pozicioniranja u rastućem premium segmentu, Maistra će do 2019. godine uložiti više od 1,6 milijardi kuna. Uz ulaganja u Rovinju, očekuje se i iskorak u atraktivne destinacije kupnjom postojećih ili gradnjom novih hotela”, ističu iz Adris grupe.

Cromaris povećao prihod za 26 posto

Kako se navodi u priopćenju, Cromaris je lani ostvario prihod od 362 milijuna kuna, što predstavlja rast od 26 posto. Neto dobit iznosila je 6,5 milijuna kuna, odnosno pet puta je veća od prošlogodišnje.

“Cromaris je u  razdoblju 2009. – 2015.  povećao prodaju za šest puta. Trenutno je među osam najvećih proizvođača orade i brancina u Europi. Zahvaljujući dosadašnjim investicijama vrijednim više od 630 milijuna kuna, dovršen je najveći dio kapitalnih investicija u dodatne kapacitete i vertikalnu integraciju proizvodnih procesa te su osigurani preduvjeti za rast i povećanje efikasnosti proizvodnje”, naglašavaju iz Adrisa i dodaju da je cilj do 2018. dostići neto dobit između 40 i 45 milijuna kuna.

U 2015. godini Grupa Croatia osiguranje ostvarila je zaračunatu bruto premiju u iznosu od 2,97 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,5 posto te 110 milijuna kuna neto dobiti za razliku od 2014. kad je ostvaren gubitak od 465 milijuna kuna, kaže se u priopćenju i ističe kako se tijekom ove godine nastavlja investiranje u nove proizvode i daljnju operativnu izvrsnost.

Vlahović je podsjetio kako je Adris nakon dovršenog procesa restrukturiranja dijela portfelja zadržao stabilnu dobit s trendom daljnjeg rasta u 2016. godini. Potpora realizaciji ambicioznih planova bit će najavljeni investicijski ciklus. Naime, do 2019. godine Adris grupa će investirati gotovo četiri milijarde kuna u turizam, zdravu hranu i regionalizaciju osiguranja, ističu iz Adrisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...