Učenici u Velom Ižu izradili kompostne posude, a za školu dobili komposter

Radionicama na temu recikliranja stakla i kompostiranja održanim 7. i 8. lipnja 2016. s osnovcima u Velom Ižu završen je projekt „Reciklirajmo zajedno na otocima” kojeg je provela udruga „Eko-Zadar” u partnerstvu s Osnovnom školom „Zadarski otoci”.

Tijekom prošlog tjedna radionice na iste teme, koje je vodila Atana Grbić, održane su i u područnoj školi OŠ Zadarski otoci na Silbi. Naime, jedino ova dva otočka mjesta na području grada Zadra još uvijek imaju školske djece. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kn financirao je Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

S provedbom ovog projekta započeli smo prošle godine kada su teme radionica bile oporaba plastike i smanjenje korištenja plastičnih vrećica, dok smo ove godine učenicima željeli približiti ponovnu uporabu i recikliranje stakla, te ih uvesti u osnove kompostiranja. U projektu je ukupno sudjelovalo jedanaestero učenika i učenica u Velom Ižu, te četvero na Silbi, a na radionicama na Silbi pridružili su nam se i dvojica polaznika predškolskog odgoja, te dvije mlađe djevojčice. Imali su priliku pogledati kratki dokumentarni film o recikliranju stakla nastao u suradnji s Čistoćom d.o.o. i Muzejom antičkog stakla, te potom oslikati stakleni predmet i dati mu time novu uporabnu vrijednost. U razgovoru s učenicima/cama bilo nam je posebno drago saznati kako su se neki od njih već u svojim domaćinstvima upoznali s kompostiranjem, uglavnom u vrtu. Na radionicama je svaki od sudionika posložio svoju kompostnu posudu. Najvažnije nam je bilo osvijestiti učenicima kako je staklo materijal koji se može reciklirati u stopostotnom omjeru, te kako nas čin kompostiranja stavlja u fer odnos prema zemlji kojoj na ovaj način vraćamo hranjive tvari zauzvrat za hranu koju iz zemlje dobivamo, rekla je Nives Rogoznica, voditeljica projekta.

Školi u Velom Ižu Čistoća d.o.o. je uz to donirala komposter kojeg su učenici i učenice složili uz pomoć djelatnika Čistoće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...