Vatreni zarobljeni u pregustoj portugalskoj paučini

Dakle, ništa od onoga ‘Hrvatska do kraja!’ kako se valjalo ulicama i trgovima. Pokazalo se, a nije to naknadna pamet, da je prvi dio turnira jedna priča, a eliminacijski dio sasvim druga. Družina Ante Čačića zagubila se sinoć u pregustoj portugalskoj mreži, Iskusni Fernando Santos osmislio je igru svoje momčadi koja je izgledala iritirajuće, ali bila je sasvim djelotvorna.

Prvi pritisak Portugalaca bio je već na Luki Modriću čija je zadaća bila da kvalitetno iznosi loptu prema suigračma koji su u suparničkom polju, ali pritisak Santosove momčadi imao je još nekoliko slojeva. Disciplinirani Portugalci na fantastičan su način držali svoje linije, nisu se tu Vatreni uspijevali na pravi način i u pravo vrijeme ubacivati, a gubili su odveć vremena i postupno i koncentraciju u onim beskrajnim dodavanjima na 40 – ak metara od Subašićevih vrata čekajući da Portugalci nekim slučajem ostave kakvu pukotinu.

Hrvatska nije imala ni dovoljno dobrih okomitih lopti, a ni bočnih, a kad su se one i pojavile, nije bilo dovoljno preciznosti. Sve je Portugal uspio anulirati i uopće nije bio zabrinut što nije pogađao okvir Subašićevih vrata. Dapače, bivao je sve čvrššći kako je odmicalo vrijeme i negdje oko 60. minute dalo se lijepo uočiti kako se linije Vatrenih polako gube, kako pucaju šavovi. Sigurno će Ante Čačić dati nekakav odgovor zbog čega je relativno kasno radio zamjene, ali sve te riječi bit će deplasirane u odnosu na spoznaju da je Portugal ZNAO (118. minuta, Quaresma za 1:0) dočekati svoju priliku. Mogu Vatreni rogoboriti da nisu imali ni sreće, no znano je da u nogometu sreću valja i zaslužiti. Ruku na srce, nacija ponesena dobrim igrama u skupini nije očekivala da će Hrvatska sinoć zapeti u prvoj eliminacijskoj utakmici, netko će reći i da se Portugal provukao, ali na kraju će pisati da Hrvatske u četvrtfinalu – nema.

Sljedećih ćemo se dana još naslušati ili ćemo iščitavat raznolike raščlambe, svatko će imati svoje stajalište zašto Hrvatska nije prošla Portugal. Slijedi depresija, pad niz strminu jer se nije došlo, kako se halabučno najavljivalo, ‘do kraja’… Kao da drugi ne igraju nogomet!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...