Veliki igrači, velike reprezentacije, izgledno i mnoge velike utakmice i – veliki novac!

Utakmicom Francuska – Rumunjska (petak, 10. lipnja u Parizu u 21 sat) počet će Europsko nogometno prvenstvo. Sudjeluju 24 reprezentacije slijedom i čvrstih i pomno i dugo planiranih nakana UEFA-e da svakoj svojoj članici pruži veću ili manju priliku da dospije na natjecanje u kojemu osim natjecateljskoga dijela, nije nebitan ni novčani. Dapače, novčani segment uređen je gotovo do savršenstva o čemu svjedoče podaci o svotama za nastup, za rezultate u skupinama, te rezultate do finala i za plasman. UEFA je osigurala 301 milijun eura nagradnoga fonda (35 posto više nego na EP 2012.), od čega će svakoj reprezentaciji za nastup pripasti po 8 milijuna eura. U skupini pobjeda će donijeti milijun eura, jedan bod donijet će pola milijuna eura. Plasman u 1/8 finala vrijedan je 1, 5 milijun eura, u ¼ finala 2, 5 milijuna eura, a polufinalisti će inkasirati po 4 milijuna eura- Na koncu, prvak će priskrbiti 8 milijuna eura, a onaj tko u finalu izgubi u blagajnu će dobiti 3 milijuna eura.

UEFA je, kao i FIFA, izraziti primjer kako se u profesionalnom sportu zarađuje novac, pa onda snagom novca održavaju različita natjecanja. Naravno da u većini reprezentacija ne igraju siromasi, ali nikad se nije dogodilo da bilo koji igrač iz bilo koje reprezentacije odbije novčanu nagradu. Ima pojedinaca koji su humani pa dio novca usmjere potrebitima, ali takvih i nema odviše.

Uglavnom, sljedećih mjesec dana nogomet će carevati u Europi. Bit će svakojakih utakmica, svakojakih rezultata, iznenađenja, razočaranja i slično, no u prilikama kakve danas vladaju svijetom, Euro 2016. održavat će se uz dodatno povećanje strahovanja od posljedica terorizma. I u prošlosti su velika natjecanja bila medij za terorističke akcije, više ili manje ‘uspješne’, no u zadnjih nekoliko godina opće prilike u svijetu i u Europi puno su lošije. Valja vjerovati da će Francuska, kao domaćin Eura 2016., znati sve to iznijeti bez težih posljedica.

Navijači, pak, bilo da će biti na stadionima, bilo na organiziranim okupljanjima i praćenjima televizijskih prijenosa, bilo da će zavaljeni na kauču promatrati utakmice, nek’ uživaju. Puno je velikih igrača, puno velikih reprezentacija, valjda će biti i dovoljno lijepoga nogometa.

Za hrvatskoga navijača, pak, sve će početi u nedjelju, 12 lipnja. U našoj skupini u 15 sati u Parizu igrat će Turska – Hrvatska (druga utakmica u skupini je Španjolska – Češka) što će svakako biti zanimljivo jer mnogi predviđaju da će rezultat u značajnoj mjeri imati utjecaj na plasman u skupini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...