Za koncertnu dvoranu u Kneževoj palači danas pjevaju studenti

Drugi po redu koncert ovogodišnjeg festivala Zadar classic open air obilježit će studenti. U nedjelju, 19. lipnja na Trgu Petra Zoranića pjevat će, naime, dva studentska ansambla – Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru i a cappella grupa A.K.A. Crescendo. Kad se jednom ponovno otvori koncertna dvorana u Kneževoj palači i jedni će i drugi, sigurno, u njoj i nastupati i pratiti tuđe koncerte.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru osnovan je 1992. godine i u teškim je ratnim vremenima  pronosio glas po Hrvatskoj i Europi pod vodstvom svog dirigenta i osnivača,  prof. Ive Nižića. Kao prepoznatljivi segment sveučilišnog identiteta nastavio je radom 2012. godine pod vodstvom prof. Snježane Habuš Rončević, a od ljetnog semestra 2014/2015. vodi ga dr.sc Tomislav Košta. Zbor njeguje hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu, a članovi su mu studenti svih odjela Sveučilišta. Na natjecanju Adria Cantat u Šibeniku nedavno su osvojili srebrnu nagradu.

Jedina hrvatska sveučilišna a cappella grupa, A.K.A. Crescendo nastala je u proljeće 2013. godine spajanjem dvaju sličnih, do tada suparničkih sastava. Svojim prvim nastupom i izvedbom obrade poznate Silentove Terce na tišinu, privukli su veliku pozornost publike i medija, a cijela ih je hrvatska javnost dobro upoznala preko TV show-a Super talent u kojemu su došli do super finala. Njihove a cappella obrade obuhvaćaju širok spektar glazbenih žanrova. Od osnutka djeluju bez voditelja i sami stvaraju glazbene aranžmane i koreografije koje izvode.

Koncert dvaju zadarskih studentskih sastava i u nedjelju će se, kao i svi koncerti Zadar classic open air-a, održati na Trgu Petra Zoranića s početkom u 21 sat.

Prihodi i ovog  Zadar classic open air što ga, uz potporu Grada Zadra i gradske Turističke zajednice, četvrto ljeto za redom organizira zadarski Lions klub, namijenjeni su uređenju koncertne dvorane.

Tijekom svih koncerata, sveukupno njih 13, od gledatelja će se prikupljati dobrovoljni prilozi koji će se pridodati do sada skupljenim sredstvima iz brojnih akcija za koncertnu dvoranu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...