Željko Dilber i Josip Bilaver izaslanici na obilježavanju 25. godišnjice osnutka 112. brigade HV-a

Iz ureda u Zagrebu potvrđeno je da će Željko Dilber biti izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a Josip Bilaver izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice osnutka 112. brigade HV-a., priopćili su organizatori velike obljetnice koju će posebnim programom obilježiti zadarska brigada.
Središnji događaji obilježavanja jubilarne obljetnice legendarne zadarske brigade odvijat će se u utorak, 28. lipnja. Najprije će državna izaslanstva, predstavnici 112. brigade, lokalnih vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Potom, u 19 sati uslijedit će koncert Gradske glazbe na Narodnom trgu, a u Arsenalu s početkom u 20 sati glavni događaj – Svečana akademija posvećena 25. obljetnici utemeljenja i borbenog djelovanja 112. brigade.
Organizatori očekuju veliki odziv branitelja i gostiju, među kojima i predstavnike državnih i vojnih vlasti. U sklopu programa nastupit će i klapa HRM Sveti Juraj.
Podsjetimo, kroz najstariju i najbrojniju zadarsku brigadu, koju ne bez razloga nazivaju i ponosom Zadra, majkom svih dragovoljaca i postrojbi, borilo više od 11 tisuća hrvatskih branitelja iz svih mjesta sadašnje Zadarske županije.
– Tijekom 1991. godine, kad su borbe bile najžešće i najteže, uspjeli smo obraniti Grad Zadar, žilu kucavicu Pag – Ražanac – Zadar, te velik broj sela u zadarskom zaleđu. Sve to do 15. siječnja 1992. odnosno do međunarodnog priznanja RH, ističe pukovnik Marko Čulina.
Veliki doprinos 112. brigada je dala u akcijama „Maslenica” i „Oluja” kao i u završnim operacijama u Bosni i Hercegovini temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović.
Ratni put 112. brigade završava krajem prosinca, točnije pred Božić 1995. , kada je brigada demobilizirana. Doprinos ove brigade obrani i stvaranju neovisne demokratske hrvatske države ostaje zapisan zlatnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti. Ostaje i kao putokaz mlađim naraštajima i generacija kako se voli i brani svoja Domovina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...