“Zemlji će se uskoro dogoditi nešto što nije već 100.000 godina!”

Znanstvenici upozoravaju da bi Arktik mogao ostati bez morskog leda u ovoj ili već u idućoj godini, što je jedna od najvidljivijih posljedica globalnog zatopljenja.

Satelitske snimke koje je napravila Služba za snijeg i led SAD-a početkom lipnja pokazuju da je trenutno pod ledom površina od 11,1 milijuna kilometara kvadratnih, što je za oko 1,5 milijuna kilometara kvadratnih manje od 30-godišnjeg prosjeka.

Za usporedbu, to je površina šest puta veće od površine Velike Britanije, piše Independent.

Najnoviji podaci

Peter Wadhams, profesor sa Sveučilišta u Cambridgeu, smatra da ćemo već ove godine u rujnu imati manje od jednog milijuna kilometara kvadratnih pod ledom, a moguće je da se morski led potpuno otopi. Ako se to ne dogodi ove godine, sljedeće sigurno hoće, smatra on.

Profesor Wadhams, koji je voditelj Grupe za fiziku polarnih oceana na Cambridgeu, kaže da su najnoviji podaci uglavnom premašili njegova “kontroverzna” predviđanja, koja je dao prije četiri godine.

“I dalje ostajem kod toga da arktički led i može nestati, to jest, imati površinu manju od milijun četvornih kilometara u rujnu ove godine”, kaže.

“Čak i ako se led i ne povuče u potpunosti, vrlo je vjerojatno da će ovo biti rekordno niska godina. Uvjeren sam da će površina pod ledom biti manja od 3,4 milijuna četvornih kilometara, što je trenutno najniža zabilježena površina pod ledom.

“Mislim da postoji razumna vjerojatnost da bi se mogao spustiti do milijun ove godine, a ako to neće biti ove godine, bit će iduće”, uvjeren je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...