SADA I TO ZNAMO

Znanstvenici objasnili zašto s nekim ljudima “kliknemo”

Arhiva, ilustracija

Ponekad se dogodi situacija u kojoj upoznamo nove ljude i odmah ‘kliknemo’ s njima, dobijemo osjećaj kao da ih znamo godinama. Zašto se to događa s nekim ljudima, a s drugima ne?

Postoji racionalno objašnjenje zašto se vrlo jednostavno i brzo razumijemo s nekim ljudima. Istraživači Ori Brafman i Rom Brafman objasnili su zašto je to tako. Naglasak je na ranjivosti koju pokazujemo prilikom susreta s nekim.

Ranjivost je element koji utječe na to hoćete li i koliko brzo ‘kliknuti’ s nekim ili ne. Osim toga, razina ranjivosti koju pokažete utječe i na dubinu odnosa koju ćete uspostaviti s tom osobom.

Ovo je hijerarhija ranjivosti u komunikaciji, koju su istraživači objasnili.

1. Fatička
Fatičke izjave nemaju emocionalnu težinu, te se tiču uglavnom pozdravnih poruka.

2. Činjenična
Na ovoj se razini dijele informacije, neke su čak i osobne, ali nema izraženog jakog mišljenja niti emocija. Primjer. ‘Živim u Zagrebu.’

3. Evaluativna
Ova razina uključuje mišljenja, ali ne i dublje stavove. ‘Film je bio smiješan’, primjer je komunikacije na ovoj razini.

4. Predosjećaj
Prve su tri razine orijentirane na misli, dok se razina predosjećaja referira na emocije. Osobna je, kroz nju se govori nešto dublje o samom sebi i usredotočena je na osjećaje.

5. Vrhunac
Ovo je najranjivija razina. Kroz ovu se razinu dijele najdublji osjećaji, oni koji vas u potpunosti razotkrivaju pred nekim i kod kojih je najveći rizik od toga kako će ljudi na njih reagirati, čak i ako ste jako povezani s njima.

‘Možemo stvoriti magične ‘klikove’ samo podizanjem razine razgovora s fatičkog na vrhunac’, kažu istraživači. Upravo su osjećaji i osobne informacije koje dijelimo o sebi ono što je uzrok ‘klika’ s drugom osobom. Ono stvara osjećaj razumijevanja i tu leži razlog zašto se povežemo i s potpunim strancima. Tajna leži u postavljanju pravih pitanja.

Ostavi komentar koristeći Facebook


Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar