7 razloga zašto posjetiti Pašman ovog ljeta

Za vas smo pripremili sedam razloga zašto doći na Pašman, otok u zadarskom arhipelagu kojeg sa Ugljanom povezuje most u prolazu Ždrelac, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal, u nekim dijelovima širok svega dva kilometra i prema istraživanjima najčišći kanal Jadrana. I eto prvi razlog zašto posjetiti ovaj otok, piše Net.hr.

Najčišći kanal na Jadranu

Epitet najčišćeg kanala Jadrana Pašmanski kanal može zahvaliti snažnoj struji koja se izmjenjuje svakih šest sati. S jedne strane vrlo blizu kopna, a s druge s pogledom na Kornate, Pašman je posljednjih godina omiljena nautička destinacija. Njegovo podmorje bogato je florom i faunom, a povijest mu je u naslijeđe ostavila ostatke potopljenog rimskog grada i brodove koji su nekada trgovali Jadranom, pa ga vole i  ronioci.

Srce svijeta

Usred Pašmanskog kanala uz tri otočića koje otočani zovu Bisage, potpuno nestvaran stoji mističan Galešnjak, jedan od samo tri otoka u obliku srca, ali jedini koji ne mijenja svoj oblik. Nepopravljivi romantičari, parovi u potrazi za idealnom destinacijom svog vjenčanja odabrat će baš ovaj otočić, koji simbolično obilježava ljubav i sreću.

Najzeleniji dalmatinski otok

U mirisnoj mediteranskoj vegetaciji osjetit ćete aromu lavande, ružmarina ili divlje kadulje. Mediteranska klima razvila je bogat svijet flore i faune, bujnu vegetaciju ljekovitog i aromatičnog bilja, a tradicija u proizvodnji maslinovog ulja očituje se otočnim maslinicima.

Robinzonski turizam

U Pašman će se zaljubiti svi oni koji uživaju na odmoru u samoći. Oduševit će ih južna strana otoka savršena za meditativni odnos s prirodom. Kamenje, škrape, nesputana priroda, skrivene plaže, pogled na nanizane otočiće i pučinu, šetnja makadamskim stazama, osjećaj da si sam s prirodom… Zvuči bajkovito?! Pašman je upravo takav.

Orginalni otočni eko proizvodi

Tradicija ekološke proizvodnje na Pašmanu se prenosi generacijama. Vrhunska maslinova ulja, najfinije delicije, zdravi med, prirodna kozmetika, mirisni sapuni, marinirana riba, marmelade i džemovi, dalmatinska „kvasina“, zavest će ljubitelje ekoloških i prirodnih proizvoda. Ovo je otok s najviše proizvođača „Hrvatskog otočnog proizvoda“. Njih tridesetak nositelji su ove respektabilne oznake.

Riznica kulture

Kapelice i crkvice, župne crkve i samostani svjedoče o dubokoj posvećenosti vjeri otočnih ljudi. Gotovo sva sakralna baština otoka izgrađena je u srednjem vijeku iako su samo neka zdanja zadržala srednjovjekovni izgled. Ne propustite posjetiti franjevački samostan Sv. Duje u mjestu Kraj i benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac te lokalitet na Otusu na kojem se u srednjem vijeku nalazio ljetnikovac.

Aktivni odmor s dozom arenalina

Željni ste akcije, vodite računa o svom zdravlju, rekreativac ste ili sportaš? Pašman je vaša destinacija. Istražite ga biciklom uzduž i poprijeko i nećete požaliti. Bilo kojom stazom da krenete oduševit će vas maslinici, nepregledni suhozidi, skrivene uvale, špilje i škrape, arheološki ostaci, kućice i crkvice. Adrenalinski ovisnici svakog se ožujka okupe na otoku na „Škrapingu“ jedinstvenoj međunarodnoj treking utrci po grubom otočnom kamenju. Turističku notu natjecanju daju točno određene kontrolne točke pored najvećih atrakcija Pašmana koje mora proći svaki natjecatelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...