Antifašistička liga podupire Srpsko narodno vijeće u obilježavanju obljetnice ustanka u Srbu

Predstavnici Antifašističke lige Republike Hrvatske u Srbu su poduprli organizatore obilježavanja 75. obljetnice Dana ustanka naroda Like, 27. srpnja te su poručili da je pokušaj Autohtone Hrvatske stranka prava da ga spriječi, sramotan postupak kojem se cijela Hrvatska treba suprotstaviti.

Predstavnici Antifašističke lige RH na čelu s predsjednikom Zoranom Pusićem došli su u Srb kako bi poduprli mještane, kojima su i pomogli u čišćenju i pripremi obilježavanja Dana ustanka naroda Like, koje kod antifašističkog spomenika 27. srpnja organiziraju Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista.

Zoran Pusić izjavio je za Hinu da su imali potrebu poduprijeti stanovništvo Srba i upozoriti javnost na činjenicu da se postupanje Autohtone Hrvatske stranke prava, koja je bila razapela šator kod spomenika, “percipiralo s jedne strane kao lokalni problem, a s druge kao etnički, koji se tiče samo Srba i Srpskoga narodnog vijeća, kao da se to ne tiče Hrvatske”.

27.7. se obilježava Dan ustanka

Ja ne gledam ljude po nacionalnosti, ali smatram da je važno da ovamo dođu Hrvati koji drže da je teroriziranje i opasno divljaštvo prema jednoj etničkoj skupini ako ih se naziva četnicima i vrijeđa. Sve to je sramotno i zato se svi skupa trebamo tomu suprotstaviti, rekao je Pusić. Istaknuo je da je Antifašistička liga organizacija kojoj je cilj integracija antifašizma u temelje hrvatskog društva, suprotstavljanje svim manifestacijama nacifašizma te zahtijevanje da Hrvatska dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o pravnoj, demokratskoj, sekularnoj i socijalno osjetljivoj državi.

Članica Izvršnog odbora Antifašističke lige Aneta Lalić rekla je za Hinu da se Antifašistička liga danas u Donjem Srbu obratila javnosti i kako bi svim antifašističkim udrugama poslala poruku da se “ne trebaju bojati doći na 75. obljetnicu ustanka unatoč nedavnim događajima koje su priredili pripadnici filoustaške stranke A-HSP-a, koji su okupirali javnu površinu ne bi li spriječili da se 27. srpnja obilježi Dan ustanka naroda Like u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH”.

Najavila je da će se u sklopu kulturnog programa proslave 27. srpnja antifašistima obratiti Stjepan Mesić, Milorad Pupovac, Zoran Pusić i Milan Tankosić.

O svojem angažmanu u Antifašističkoj ligi, osim Anete Lalić i Zorana Pusića, govorili su danas borac NOB-a Đuka Hrženjak, u ime Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Eugen Jakovčić i Zoran Erceg, hrvatski branitelj koji je javno rekao da se mnogi hrvatski branitelji ne slažu s onima koji se svrstavaju protiv antifašista.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...