Carinska uprava uz eVisitor otkrila 40 ilegalnih iznajmljivača!

Carinska uprava, uz pomoć eVisitora, središnjeg mjesta prijave i odjave turista, do sada je otkrila 40 ilegalnih iznajmljivača koji nisu ishodili odgovarajuća rješenja za obavljanje djelatnosti, izvijestili su u ponedjeljak iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Prije svega, navode, radi se o iznajmljivačima koji su se oglašavali na platformama za iznajmljivanje, a nisu bili prijavljeni u sustav eVisitor.

Inspektori Carinske uprave, naime, nakon uvođenja novog mjesta prijave turista, osim konkretnih operativnih provjera na terenu, analizom podataka u sustavu eVisitor imaju i dodatni alat za efikasniju kontrolu obračuna, naplate i uplate boravišne pristojbe, ali i nadzor u segmentu ilegalnog iznajmljivanja.

Carinska uprava će, stoji u priopćenju, tijekom ljetnih mjeseci nastaviti s pojačanim mjerama i aktivnostima kontrole, s posebnim naglaskom na ilegalno iznajmljivanje, ali i sve druge oblike nezakonite trgovine.

HTZ očekuje kako će, zahvaljujući međuinstitucionalnoj suradnji i sustavu eVisitor, kazne za neregistriranu djelatnost, koje se inače kreću od 20 do 50 tisuća kuna za pravne, odnosno 10 do 30 tisuća kuna za fizičke osobe, postati rijetkost, jer već sada većina iznajmljivača radi u skladu sa zakonima i propisima.

U Hrvatskoj je, inače, početkom godine uveden sustav eVisitor, a sustav je, procjenjuju u Glavnom uredu, iznimno važan za obračun te kontrolu naplate boravišne pristojbe.

Sustav je, osim s Ministarstvom turizma i HTZ-om, između ostalih povezan i s Carinskom upravom te Turističkom inspekcijom čime su procesi nadzora i kontrole ilegalnog iznajmljivanja znatno unaprjeđeni.

Do sada je u sustavu prijavljeno 80-ak tisuća objekata iz domene obiteljskog smještaja, a dnevno se prijavi do 300 novih objekata.

U suradnji s Carinskom upravom i Turističkom inspekcijom osigurali smo da tijekom špice sezone na Jadranu boravi veći broj inspektora s kontinenta, a održane su i edukacije u Zagrebu, Rijeci i Splitu. U sklopu tih edukacija inspektorima je pokazano kako mogu koristiti eVisitor u procesima nadzora i kontrole. Upravo zbog toga pozivam sve one koji još nisu prijavili objekte u sustav eVisitor da to učine što prije te da svoje goste uredno prijavljuju jer je snažan turistički sektor i uredno poslovanje naš zajednički cilj, izjavio je tim povodom direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...