Don Sikirić, župa bl. Alojzija Stepinca: “Hvala Bogu da smo se pokazali boljima od prethodne države!”

Zagrebački Županijski u danas je u cijelosti poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena niti u odluci o krivnji ni u odluci o krivnji niti u odluci o kazni. Samo su ponovljeni i onako općeniti navodi optužnice…, kazao je Turudić u svojoj presudi dodajući da je cilj bila “osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i katoličke crkve”.

Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda, zaključio je Turudić.

Poništenje presude komunističkog režima druge Jugoslavije ima veliki značaj za politički život današnje Hrvatske koja je odlučila raščistiti i utvrditi svoju povijest. No koje su šire implikacije, prije svega vjerske? Za odgovore odlučili smo kontaktirati Don Marija Sikirića iz župe blaženog Alojzija Stepinca na Bilom brigu.

Hvala Bogu da se ova naša država pokazala drugačijom od komunističke Jugoslavije i pokazala da je suđenje Stepincu bila farsa. Dokaz je to da je današnja Hrvatska dostojanstvenija od bivše države, kazao nam je Don Mario Sikirić.

Hoće li ova presuda imati utjecaja na proglašenje Stepinca svetim, pitali smo Don Marija, na što je on dao zanimljiv odgovor ukazavši problem koji uistinu muči hrvatsku Crkvu, ali i hrvatsku diplomaciju.

Otkada sebe znam, u mojoj kući stoji slika Stepinca na zidu. On je za mene svetac, kao i za svakoga vjernika koji poznaje njegov život. To se osjeća i ne treba nam službena potvrde Pape da vjerujemo u Stepinčevu svetost. A da će ga Papa Franjo u skorije vrijeme proglasiti svetim – sumnjam. Srpska, pravoslavna diplomacija u Vatikanu je prejaka, a Hrvati blisku osobu Papi više nemaju. Za vrijeme Pape Ivana Pavla II bili smo bliski Svetoj stolici i Papa je uvijek pričao o kardinalu Stepincu, a sada, vidite, sve se promijenilo, kazao je Sikirić izrazivši svoju razočaranost činjenicom da 13 stoljeća katoličanstvu vjerni Hrvati ne mogu ni prezentirati svoje želje Svetom Ocu.

Pravosudna odluka tako, izgleda, neće imati nikakve uloge u dokazivanju svetosti kardinala Stepinca. Ipak, satisfakciju Hrvati mogu dobiti iz toga što više u ničijem diskursu ime pokojnog kardinala ne smije biti povezivano sa zločinima fašizma, kao što to i dalje vole raditi neki naši susjedi, van ili u državi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...