Evo o čemu morate voditi računa kada je u pitanju krema za sunčanje

Trgovine su prepune raznim proizvodima za sunčanje. No, kako izabrati onaj proizvod koji će poptuno zadovoljiti vaše potrebe?

Zaštitni faktor (SPF) najmanje 30

Zaštitni faktor se odnosi na crvenilo kože, što znači da krema s oznakom 30 štiti dvostruko bolje nego SPF 15 samo kad su u pitanju opekline od sunca. Ova linearna veza, međutim, ne postoji kada se uspoređuje apsorpcija UV zraka. Proizvod sa SPF 15 apsorbira 93 posto, sa SPF 30 do 97 posto, a proizvodi sa SPF većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj efekt.

Brojke vas ne smiju zavarati

Visina faktora nije najbolji pokazatelj karakteristika kreme i nemojte dopustiti da vas brojke na ambalaži dovedu u zabludu. Zato obratite pažnju na oznaku da štiti i od UVA zračenja.

Vodootporna krema

Ukoliko ćete kremu za sunčanje koristiti na plaži, onda kupite onu na kojoj piše da je vodootporna odnosno water resistance, ali i te kreme, kažu dermatolozi, bi bilo poželjno ponovno nanijeti nakon svakog izlaska iz vode.

Ne štedite

Ne štedite ni novac kada kupujete, ali ni na količini kada je nanosite. Ne znači da je najskuplja krema najbolja, ali umjesto da uspoređujete cijene, dobro pročitajte što piše na ambalažama i pokušajte utvrditi što sadrži skupa, a što jeftinija krema za sunčanje. Osim toga, kada se budete mazali, nanesite dovoljnu količinu. Prema podacima stručnjaka, potrošači u prosjeku koriste dvostruko manju količinu kreme, čime čak duplo smanjuju zaštitu. Preporuka je da odrasloj osobi prosječne težine i visine, treba oko 40 grama kreme ili sedam žličica. To znači da je standardno pakiranje od 200 grama dovoljno za svega pet, šest mazanja.

Maslinovo i druga ulja

Maslinovo ulje njeguje kožu ali nije zamjena za kremu za sunčanje. Ulje za sunčanje sa zaštitnim faktorom je u redu, ima isto djelovanje kao i krema za sunčanje, ali svako drugo ulje je samo njega za kožu, ne i zaštita od negativnog djelovanja sunčevih zraka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...