Radi se o slučajevima "garaža", odnosno mučenju i ubojstvima srpskih civila u Osijeku devedesetih, te "selotejp"

Glavašu ukinuta presuda, vraća se na ponovno suđenje!

N1 TV
Tamni način

Vrhovni sud objavio je da prihvaća žalbe osuđenih za ratne zločine – Branimira Glavaša, Gordane Getoš Magdić i Ivana Krnjaka. Ukida se prvostupanjska presuda u cijelosti i predmet upućuje prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Radi se o slučajevima “garaža”, odnosno mučenju i ubojstvima srpskih civila u Osijeku devedesetih te “selotejp”, što je eufemizam za vezivanje osječkih Srba trakom i bacanje njihovih mrtvih tijela u Dravu.

U pravu su optuženici Branimir Glavaš, Gordana Getoš Magdić i Ivan Krnjak “kada presudu pobijaju zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz čl. 367. st. 1. toč. 11. ZKP/97 držeći da je izreka presude proturječna razlozima presude te da presuda nema razloga o odlučnim činjenicama”, navodi Vrhovni sud.

Za razliku od prvostupanjskog suda, koji je tvrdio da RH u inkriminiranom razdoblju nije bila u međunarodnom sukobu, Vrhovni sud u svojoj odluci priznaje da se dio kaznenih djela ipak događa u vrijeme kada je Republika Hrvatska stekla svoju punu samostalnost kao međunarodni subjekt, bez obzira što tada još nije bila priznata od drugih međunarodnih subjekata. Sud smatra i da je okrivljenoj Getoš-Magdić u svakoj fazi postupka bilo omogućena učinkovita i praktična obrana te da nije povrijeđeno načelo pravičnog postupka i prava na obranu.

Navode i da se osporavani iskaz krunskog svjedoka Krunoslava Fehira nikako ne može ocijeniti kao nezakonit dokaz, a druga je stvar ocjena njegove vjerodostojnosti što je u cijelosti u nadležnosti prvostupanjskog suda. Vrhovni se sud, ističu, “nije bavio ispitivanjem pravilnosti utvrđenog činjeničnog stanja, pa će u ponovljenom postupku, prvostupanjski sud ponovno izvesti sve do sada izvedene dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni odvjetnik i optuženici, a zatim otkloniti nedostatke na koje mu je ukazano ovim rješenjem”. Nalažu da prvostupanjski sud pritom vodi računa o sadržaju Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, te donese novu i na zakonu utemeljenu presudu koju će pri tom i valjano obrazložiti.

Državno se odvjetništvo također žalilo na spomenute presude, tražeći veću kaznu za Glavaša i njegove suučesnike u ratnom zločinu, tvrdeći da je upravo Glavaš najprije neformalno, a zatim i formalno upravljao formacijama koje su likvidirale nedužne civile.

Obrane okrivljenika u žalbama su naveli da je tijekom postupka došlo do niza povreda kaznenog postupka, Kazenog zakona ali i Zakona o Uskoku te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega su tražili da se nepravomoćna presuda ukine i suđenje ponovi pred novim vijećem.

Ustavni sud je, podsjetimo, u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Glavaša na osam godina zatvora i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak protiv njega.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar