došlo 371,6 tisuća turista koji su ostvarili nešto više od 1,7 milijuna noćenja

Hrvatska turistička zajednica: “Ušli u glavni dio turističke sezone, ostvarujemo najbolje rezultate”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U Hrvatsku je tijekom prvog srpanjskog vikenda, od 1. do 3. srpnja, došlo 371,6 tisuća turista koji su ostvarili nešto više od 1,7 milijuna noćenja, od kojih najviše ili 36 posto u obiteljskom smještaju, neki su od podataka iz sustava eVisitor o kojima su u ponedjeljak izvijestili iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji HTZ za prijavu i odjavu turista primjenjuje od početka ove godine, u prvom srpanjskom vikendu top pet stranih tržišta prema noćenjima bila su Slovenija, Njemačka, Češka, Poljska i Austrija, dok su najposjećenije destinacije bile Rovinj, Poreč, Dubrovnik, Medulin i Umag.

Obiteljski (privatni smještaj) po udjelu u ostvarenim noćenjima protekloga vikenda slijede hoteli s gotovo 23 posto od ukupnih noćenja te kampovi s udjelom od 21 posto.

Kako je eVisitor kompleksan sustav s velikim obuhvatom različitih podataka o kretanju i boravku turista u Hrvatskoj, novi podaci pokazuju i da je od tri dana prvog srpanjskog vikenda najviše noćenja ili gotovo 600 tisuća ostvareno u subotu 2. srpnja, a na taj su dan hoteli u prosjeku imali popunjenost od 79,5 posto, kampovi oko 50 posto, dok je obiteljski smještaj bio na 39,3 posto popunjenosti.

Ostvareni rezultati tijekom proteklog, prvog vikenda srpnja pokazuju da smo ušli u glavni dio turističke sezone tijekom koje će u hrvatskim destinacijama boraviti najveći broj turista i kada ostvarujemo najbolje rezultate, odnosno najveće volumene turističkog prometa, poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

On je zadovoljan i turističkim rezultatima u prvom polugodištu ove godine jer pokazuju, kako kaže, da “Hrvatska postiže sve bolju afirmaciju kao destinacija koju vrijedi posjetiti i izvan vrhunca sezone”.

 U prvih šest mjeseci 4,6 milijuna turista i 18,3 milijuna noćenja

Na upit Hine, iz Glavnog ureda HTZ-a iznose podatke iz eVisitora i za prvih šest mjeseci ove godine tijekom kojih je u Hrvatsku došlo nešto malo više od 4,6 milijuna turista koji su ostvarili 18,3 milijuna noćenja. Među stranim tržištima najveći je turistički promet ostvaren iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Češke.

Samo u ovogodišnjem lipnju, također po podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj je bilo nešto malo više od 1,9 milijuna turista i 9,4 milijuna noćenja, a top strana tržišta bila su Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka i Poljska.

Iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da u to nisu uvršteni podaci nautike, kao i da ovogodišnje podatke iz eVistora nije uputno uspoređivati s brojkama iz prošle godine zbog drugačije ovogodišnje metodologije prijave i odjave turista.

Najavljuju i da će tijekom ljeta češće davati podatke o fizičkom turističkom prometu iz eVisitora, za vikende ili neke frekventnije dane.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar