Kad je već zdravo…Popodevni spavanac može popraviti vaše pamćenje

Volite odrijemati i usred bijela dana? To bi moglo biti dobro za vašu produktivnost!

Nedavno istraživanje provedeno na grupi studenata sa sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je kako upravo kratki san može pojačati pamćenje.

Ispitivači su podijelili studente u dvije grupe i dali im da ispune test u kojem su se nalazili dijelovi drugog testa. Nakon toga, jedna je skupina ostala budna, a druga otišla kratko prileći. Zatim su obje grupe ispunile novi test, a studenti koji su odspavali pokazali su znatno bolje rezultate.

– Spavanje pomaže da kratkotrajno sjećanje pretvorimo u dugotrajno sjećanje jer pojačava naše iskustvo stvari koje smo tek doživjeli, kaže Sara Mednick koja je vodila istraživanje. To znači da kratke pauze od 20-ak minuta između učenja ili pripremanja važne prezentacije itekako mogu biti korisne za vaš mozak. Svakodnevno popodnevno ljenčarenje od sat ili dva u krevetu, naravno, ne uključuje se u ono što bi nazvali poticajnim spavancem.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...