Kod Velog Rata na Dugom otoku ulovio nesvakidašnji ulov!

I gljive su sve jestive, ali neke samo jedanput, rekao je Milan Mićo Knežević (50) nakon što je u utorak iz mora kod Velog Rata na Dugom otoku mrežom ulovio ogromnog muzgavca kakvog nikad nije vidio, i kad su ga prijatelji na Facebooku počeli nagovarati da je kuša.

Nije hobotnica, nije mušun, nije sipa, nije lignja, napisao je Mićo u postu, a prijatelj je zaključio da onda mora da je oktosip.

100 centimetara naraste ženka, dok mužjak dosegne tek 10 centimetara

Glava joj je drukčija nego u hobotnice, a trbuh joj je hrapav. Ribari koji su po 20 godina plovili oceanima kao pomorci rekli su mi da tako nešto nisu vidjeli. Nisam je htio ni puno dirati jer nisam znao je li možda otrovna, a iz Oceanografskog instituta u Splitu su mi rekli da će je doći pogledati. Zaledio sam je i sad se nalazi u škrinji u Neviđanima na otoku Pašmanu, kazao nam Mićo Knežević, koji radi na plivarici. Dr. Leon Grubišić i dr. Jasna Maršić Lučić s Oceanografskog instituta u Splitu kažu da ja riječ o hobotnici Ocythoe tuberculata.

Pelagička hobotnica ili mujača velika slika

Kod nas nije uobičajena, više joj odgovaraju vode Pacifika

Radi se o glavonošcu koji je sličan hobotnici i zbog toga nosi naziv pelagička hobotnica ili mujača, zbog relativno velikog plašta koji se u narodu zove muja, kazao je dr. Grubišić, a na pitanje je li jestiva kazao je:

­ – Zar se sve iz morskih dubina mora pojesti? Dr. Maršić kaže da obično ne raste kod nas, ali da je ribar slobodno može pojesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...