Kolinda zakazala datum održavanja parlamentarnih izbora!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u subotu da će se prijevremeni parlamentrani izbori održati u nedjelju, 11. rujna.

U Hrvatskoj će se izbori održati u nedjelju, 11. rujna, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, stoji u tekstu odluke.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Birat će 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon zadnjih parlamentranih izbora, oko 3, 8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku Vladu. U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan, na poticaj HDZ-a, većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u, koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom, pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

S obzirom na to da su zadnji izbori održani prije samo deset mjeseci, 8. studenoga 2015., zanimljvo će biti vidjeti hoće li se potvrditi veliko zanimanje stranaka i neovisnih listi za izbore, u studenom ih je bilo 166, sa sveukupno više od 2. 300 kandidata.

Osim u Hrvatskoj, novi se parlament birao u još 48 država, zadnji parlamentrani izbori stajali su više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je oko 13. 500 promatrača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...