Koncerti gudačkog kvarteta Amalia, pijanistice Katje Repušić i Mediteranskog orkestra mladih

Nakon niza nekih od najboljih hrvatskih glazbenika, Glazbene večeri u sv. Donatu nastavljaju se biserima europske komorne i orkestralne glazbe. Bit će to dva vrhunska koncerta doživljaja – jedan komorni i jedan orkestralni.

U nedjelju, 24. srpnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 21 sat ljubitelji intimnijeg, komornog izričaja moći će uživati u jednim od najboljih njemački komornih ansambla – gudačkom kvartetu Amalia, koji nosi ime vojvotkinje Anne Amalie od Weimara, velike pokroviteljice umjetnosti i inspiracije članicama ovog ansambla. Kvartet je osno­van 2009. godine s ciljem izvođenja komorne glazbe na najvišoj umjetničkoj razini. Njegov se repertoar proteže od baroka do autora 20. sto­ljeća, a kritika je od početka njegova djelovanja redovito isticala smjelost u odabiru repertoara i interpretaciji. Osim s Weimarom, u kojem redo­vito koncertiraju i neupitno obogaćuju njegov koncertni život, Amalia kvartet povezan je i s Hrvatskom, i to suradnjom s pijanisticom Katjom Repušić do koje je – prema riječima prve violinistice Kvarteta Barbare Seifert – „došlo slučajno, tijekom njezina ljetnog odmora u Dubrovniku. Bila je to prekrasna suradnja i prirodno glazbeno razumijevanje na prvi pogled“. Katja Repušić, profesorica klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Amalia gudački kvartet vrlo rado zajedno izvode Šostakovičev slavni Klavirski kvintet u g-molu koji će se naći i na programu zadarskog koncerta, a osim njega izvest će Puccinijev kvartet Cristantemi te jedino komorno djelo koje je operni velikan Verdi napisao – Gudački kvartet u e-molu.

Nakon večeri komorne glazbe, dan kasnije, 25. srpnja Glazbene večeri vraćaju se na Forum gdje će u 20.30 sati započeti prava svečanost mladosti –koncert Mediteranskog orkestra mladih. Taj je orkestar osnovan 1984. s ciljem promoviranja međukulturalnog dijaloga među zemljama Mediterana te pružanja kvalitete orkestralne prakse studentima Muzičkih akademija, budućim profesionalnim glazbenicima. U više od 30 godina djelovanja unutar Orkestra glazbu je stvaralo više od 2600 glazbenika iz više od 20 zemalja. Misija orkestra je ostvarena, no njegovo djelovanje – koje se posebno čini plemenitim i potrebnim u ovakvih kriznim vremenima – ne prestaje. Naprotiv, na turneje odlaze pod palicama renomiranih dirigenata, kojima je čast stati pred ovakav orkestar, koji pršti izvrsnošću i mladenačkim entuzijazmom. Tako će u Zadar, na Glazbene večeri u sv. Donatu, doći sa slovenskim dirigentom svjetskog glasa Markom Letonjom,koji je dirigirao prestižnim orkestrima po­put Minhenske i Bečke filharmonije, u milanskoj Scali, Ženevskoj, Stockholmskoj ili Bečkoj operi. Na zadarskom koncertu ovaj će se izvanredan orkestar i plemeniti projekt pred­staviti nekima od najljepših djela repertoarne glazbe (Šostakovičeva Deveta simfonija, tonska poema Till Eulenspiegel Richarda Straussa i ciklus Pjesme i plesovi smrti Modesta Petroviča Musorgskog), a uz njih nastupit će Aude Extrémo, trenutno jedan od najtraženijih mezzosopranistica na današnjoj francuskoj opernoj sceni.

 

ŠTO NAS DALJE OČEKUJE?

„Donat“ se seli na more – koncerti u Marini Dalmacija

Glazbene večeri u sv. Donatu na dvije će se večeri preseliti na more, na trijem Marine Dalmacija, između Bibinja i Sukošana. Već drugu godinu za redom Marina Dalmacija novi je, vizualno i akustički atraktivni koncertni prostor. U takvom neformalnijem ambijentu, na ovogodišnjem festivalu održat će se dva koncerta. U utorak, 26. srpnja u 21 sat nastupit će Duo Impresija koji čine mla­de talentirane glazbenice Slađana Čolović na gitari i udaraljkašica Anita Primorac, a izvest će idealan program za tople mediteranske noći – potpourri popularnih bolera, songova iz mjuzikla te serenada u zanimljivim aranžma­nima samih glazbenica. Drugi koncert u Marini priredit će 1. kolovoza u 21 sat kvartet saksofona Ardemus (Nizozemska), koji će u ponešto ležernijem ruhu publiku iznenadi­ti svojom mladenačkim kreativnim pristupom glazbi koju izvode!

26. 7., Marina Dalmacija, 21 h

Glazba u Marini

DUO IMPRESIJA

Slađana ČOLOVIĆ, gitara

Anita PRIMORAC, udaraljke

H. Arlen, J. Pernambuco, C. Domeniconi, F. Tarrega, A. Piazzolla

1. 8., Marina Dalmacija, 21 h

Glazba u Marini

ARDEMUS, kvartet saksofona (Nizozemska)

G. F. Händel, G. Lago, A. Piazzolla, P. Iturralde, F. Farkas, E. Grieg, D. Šostakovič

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...