Koristili su ga Papa Franjo i Kleopatra: Magareće mlijeko ključ dugoga života!

Magareće mlijeko posljednjih je godina ponovno u središtu pozornosti. Njegovih ljekovitih vrijednosti posebno su svjesni roditelji djece koja se bore s alergijama i problemima s dišnim putevima.

Stručnjaci ga nazivaju dragocjenim, hranjivim nektarom, a istraživanja potvrđuju da zasluženo nosi tu titulu.

Otkriveno je da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku, ne izaziva alergijske reakcije, a zbog svog slatkastog okusa djeca ga lako prihvaćaju kao zamjenu za kravlje.

Sadrži vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća dok istovremeno obiluje zdravim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje smanjuju razine kolesterola u krvi, imaju veliku ulogu u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Obiluje kalcijem, ali sadrži i enzim lizozim, poznatiji i kao”antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Sadrži 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A,D,E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka, omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kazeine, α-lactalbumin,  β-lactoglobulin, serum albumin, linolansku kiselinu kao i neke imunoglobine: lactoferrin, lactoperoxidase,  lysozyme koji djeluju antibakterijski i protuupalno. Liječi i reducira simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti poput bronhitisa i hripavca.

Magareće mlijeko koristi se i u proizvodima za ljepotu i njegu kože, a Kleopatra se navodno kupala u njemu kako bi sačuvala mladost.

Magareće mlijeko je kao beba pio i papa Franjo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...