Ljeti se hrana brže kvari, ovih 5 znakova govore da je odmah trebamo baciti

Rokovi trajanja na hrani u puno slučajeva ne znače baš puno. 5 je glavnih načina po kojima možete prepoznati je li vaša hrana doista pokvarena.

Pojava plijesni
Kada sloj plijesni prekrije komad mesa, mliječni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Ako ste primijetili samo nekoliko točkica plijesni na kruhu možete ih jednostavno ukloniti i nastaviti jesti, međutim za prosječnog kupca gotovo je nemoguće znati koje vrste plijesni su sigurne za konzumaciju. Stoga se preporučuje da bacite hranu čim primijetite da se plijesan počela pojavljivati.

Pojava vlažnog sloja
Vrlo je teško testirati je li kuhano meso još uvijek svježe. Najjednostavniji način na koji možete znati da jučerašnje pečenje više nije sigurno za konzumaciju je vlažan sloj koji se možda pojavio na njemu. U tom slučaju nemojte kušavati meso da provjerite kakav je okus budući da pokvareno meso može izazvati opasno otrovanje hranom. Također, mrkve i drugo povrće isto tako može dobiti sluzavi premaz jednom kada je njihovom životnom vijeku došao kraj.

Promjena teksture
Promjene u teksturi najčešće možemo primijetiti na mliječnim proizvodima koji su se počeli kvariti. Mlijeko u kojemu su se napravile grudice ili sir koji je previše vremena bio izvan hladnjaka i sada se na njemu nalazi sluzavi sloj najbolje je ostaviti i potražiti nešto drugo za jelo. Međutim, ne bi trebali baciti svu hranu kod koje su se počele događati promjene teksture. Primjerice, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.

Gubitak boje
Sirovo meso koje je mrvicu poblijedilo nije nužno pokvareno ili trulo. Meso mijenja boju kada je izloženo zraku i svjetlosti, stoga je blago crvenkasto meso sigurno za konzumaciju. No ako se s gubitkom boje pojavio i vlažan sloj na mesu, u tom slučaju meso više nije sigurno za konzumaciju. Slično vrijedi i za voće i povrće – ako je počelo gubiti boju to je najčešće znak da je bilo izloženo zraku, međutim krumpir koji je počeo dobivati zelenkastu boju najbolje je odmah baciti.

Ustajali miris
Kada niste sigurni je li hrana pokvarena pomirišite ju! Ako je miris neobičan i razlikuje se od mirisa koji je imala kada ste ju tek kupili hrana se vjerojatno pokvarila. Promjene mirisa najlakše je otkriti kod mliječnih proizvoda i sirovog mesa, dok je te promjene teže prepoznati kod voća i povrća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...