Matica Obrovčana otvara izložbu: ”Obrovačka sjećanja 1890. – 1990.” i ”90 godina nogometa u Obrovcu”

Dana 29. srpnja 2016. u Domu kulture u Obrovcu, s početkom u 18,30 sati, MATICA OBROVČANA otvara izložbu pod nazivom: ”Obrovačka sjećanja 1890. – 1990.” i ”90 godina nogometa u Obrovcu”.

Na Izložbi će biti prikazano oko 200 fotografija Obrovca i Obrovčana iz toga vremena, te preko 400 relevantnih novinskih članaka i drugih zapisa tadašnjih medija (Narodni list, Glas Zadra, Novo doba, Jadranski dnevnik).

Navedena građa prikupljana je dvije godine i potječe iz različitih izvora:

–          Državni arhiv u Zadru,

–          Hrvatski državni arhiv u Zagrebu,

–          Etnografski muzej u Beogradu,

–          Baština dvora Jankovića, te

–          Privatne zbirke starih obrovačkih obitelji (Desnica, Basletić, Urukalo, Dell’orco, Miočević, Miodrag, Festini, Gagić, Dupor, Modrić, Silov, Crljenko, Vrkljan..) i obrovačkih nogometaša (Desnica, Pršo, Modrić, Bonovil…).

Na izložbi je predviđeno i svečano uručenje ”najstarijeg originalnog plakata za nogometnu utakmicu” Muzeju hrvatskog nogometa u Zagrebu. Plakat je 1926-te godine izradio Obrovčanin Božidar Miodrag za utakmicu NK Zrmanja iz Obrovca i NK Lav iz Novigrada i ovjeren je od tadašnjih organa vlasti (Kraljevina SHS). Nakon razgledavanja Izložbe predviđeno je i druženje na slapovima Zrmanje (Berberov buk) uz ” Bukovački jelovnik” te uz čuvare tradicije i običaja Bukovice (KUD ”Kamen Bukovica”).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...