Na Olibu sljedeće subote susret Slavonije i Dalmacije

Sljedećeg vikenda spojit će se tradicija, folklor, kulturna baština te narodni identiteti Slavonije i Dalmacije! Na otoku Olibu 23. srpnja u pravoj ljetnoj fešti plesa, folklora i dobrog raspoloženja, olipska kulturna udruga „Zora“ – koja ove godine slavi svoju punoljetnost! – ugostit će KUD „Jankovci“ iz Starih Jankovaca, jedno od najpoznatijih slavonskih folklornih ansambala.

Prijateljstvo ove dvije tradicijske udruge koje s velikom ljubavlju i entuzijazmom od zaborava štite svoj identitet, jezik, običaje i baštinu, traje od najveće tradicijske manifestacije „Vinkovačke jeseni“ iz 2014. godine kada je olipska „Zora“ predstavljala Zadarsku županiju. Slavonci ovog petka i subote dolaze u uzvratni posjet na otok kako bi na olipskom Mulu zajedno održali folklornu večer.

Bit će to događaj za pamćenje, govori tajnica „Zore“ iz Oliba Irena Budeša Gagić najavljujući dolazak čak 37 članova jankovačkog KUD-a te jedinstvenost skorog festivala narodnih običaja na otoku.

Olipska „Zora“ dobitnik je nagrade „Zlatna Kanica“ za najljepšu i najoriginalniju nošnju u zadarskoj regiji, ali i brojnih drugih priznanja za folklorne aktivnosti, a osnovana je 1998. godine sa svrhom očuvanja i održanja otočnih običaja. Tako „Zora“ kroz razne programe i volonterski rad, a posebno svake godine za Dan Oluje 5. kolovoza, ili za olipsku Gospu od Sniga te za Velu Gospu i Svetog Roka – oživljava tradicionalno okupljalište za ples – Kolo.

Naša mala udruga, prije svega, kroz veliki trud naših članova i svesrdnu pomoć svih mještana, ali i onih koji se zateknu na Olibu u to vrijeme, uspijeva već 17 godina očuvati olipski identitet i njime se ponositi. A to i jedini motiv te neprocjenjiva korist koju imamo od naših aktivnosti, dodaje Budeša Gagić ističući kako su članovi „Zore“ do sada producirali i tri predstave: „Testament“, „Otkup Oliba“ i Ognjišća“, koje glumci amateri izvode na jedinstvenom olipskom dijalektu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...