Raskrižje na Lipotici – pješaci uredno prelaze na crveno, kazne zanemarive, u godinu i pol njih 6

Na izuzetno prometnom raskrižju na zadarskoj Lipotici pješaci uredno prolaze kroz crveno svjetlo na semaforu na pješačkom iz smjera zgrade Sveučilišta prema zgradi Lipotice. Kada procijene da iz smjera Jazina ne idu automobili sa dozvoljenim pravcem kretanja prema sjeveru, zgradi Medicinske škole, uredno zanemaruju signalizaciju.

No, zanemaruju i činjenicu da neoprezni vozači, pogotovo stranci koji nehotično mogu zanemariti prometne znakove, na spomenuti pješački mogu krenuti iz čak tri trake.

Policijski službenici, kaže nam glasnogovornik Pu zadarske, kad pješak prođe kroz „crveno svjetlo za pješake“ izdaju uglavnom usmena upozorenja na mjestu zaustavljanja. Policijske radnje prema prometu pješaka su ciljane i više usmjerene na greške tipa „prolazak ili prelazak ceste izvan pješačkih prijelaza, kažu nam iz policije.

U prošloj godini zabilježili su tek 5 prekršaja pješaka koji su prelazili „na crveno“, a u ovoj godino do sada 1 takav prekršaj. Godišnje prosječno 50-tak pješaka, s druge strane, dobije prijavu za prelazak kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Važno je napomenuti da ne bilježimo težih ozljeđivanja ili smrtnog stradavanja pješaka koji bi bili direktno povezani s ovim prekršajima. Izuzetak predstavljaju djeca koja zbog mladosti, neiskustva ili nesmotrenosti znaju pretrčavati kolnik, zaključuju iz policije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...