“Novigradska Dagnja” radionica je za uzgajivače školjaka Zadarske županije

Radionica pod nazivom „NOVIGRADSKA DAGNJA – sadašnjost i budućnost“, namijenjena aktivnim uzgajivačima školjaka u Zadarskoj županiji i članovima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“ održat će se u subotu 9. srpnja, 2016. god. s početkom u 19:00 h u crkvi Sv. Katarine u Novigradu.

Organizatori radionice su Općina Novigrad, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Zadarska županija. Na radionici će biti govora o trenutnom stanju uzgoja na području Novigradskog mora i preliminarnim rezultatima projekta INOVaDA – Istraživanje kvalitete i promidžba NOVigradske DAgnje. Također će biti prezentirane neke od novih, modernijih metoda u uzgoju daganja u svijetu. Cilj radionice je promidžba Novigradske dagnje, odnosno promicanje održive i okolišno-prijateljske marikulture na području Zadarske županije te pokušaj iskoraka po pitanju tehnologije uzgoja, njegove modernizacije i povećanja konkurentnosti što posljedično vodi ka povećanju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta. Radionica je nastavak uspješne prošlogodišnje manifestacije „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ na kojoj je naglasak bio na zaštiti brenda Novigradske dagnje. Upravo s ciljem podnošenja zahtjeva za Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) je i usnovana Udruga „Novigradska dagnja“
koja je jedan od organizatora ove radionice i aktivno radi na pripremanju zahtjeva za zaštitom.

Prigodno vezano uz datum radionice, u 21:00 h na Novigradskoj rivi se održava događaj „OKUSI NOVIGRADSKE DAGNJE“ koji organiziraju Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije. Potporu događaju su također dali Udruga „Novigradska dagnja“ u vidu osiguravanja izvornog proizvoda po promotivnoj cijeni i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) koja pomaže u koordinaciji događanja. 500 kg daganja će biti pripremljeno na tradicionalne načine Novigradske „kužine“ i podijeljeno posjetiteljima ispred cafe bara „Noškić“ uz prigodan glazbeni program Zadarske grupe „Dalmatico“. Posjetitelji će imati priliku kušati rižot i paprikaš od daganja uz neizostavnu buzaru i možda pokoje jelo iznenađenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...