Održana prva “Večer dalmatinske beside”; posvećena pjesnicima koji pišu na dalmatinskom dijalektu

 

U prekrasnom ambijentu bibinjskog Starog sela, ispred crkve sv. Roka održala se prva večer posvećena isključivo dalmatinskoj riči i pjesnicima koji vjerno pišu na dalmatinskom dijalektu. Održana je prva ˝Večer dalmatinske beside˝. Bibinjska publika mogla je čuti riječi zadarskog zaleđa, otoka ali i Imotskog kraja, nasmijati se stihovima mlade Bibinjke, nadarene Samanthe Pedišić, koja je svoju inspiraciju pronašla u svojoj ˝Materi˝.  Sve prisutne posebno je oduševio legendarni bibinjski pjesnik Ante Sikirić.

– Nikad se bolje nisan osjeća, jer ovo je prvi put da je ta bibinjska besida i ja san se oduševija . Ne samo ja nego čitava publika. Neka se samo tako nastavi dalje jer evo čuli smo nekoliko bibinjskih mladih pjesnika i to stvarno triba podržati i ja ću što više raditi na tom da ih dogodine bude još, barem dvoje za ovu prigodu,  rekao je Ante Sikirić.

Iz Murvice u Bibinje stigla je Anka Birkić, koja je kazala kako se njene pjesme nekada napišu i na listu kupusa, s obzirom da cijelu godinu radi u polju, prodaje na pijaci i kiseli kupus.

– Zaista sam počašćena ovim pozivom i ovo je nešto predivno. Nadam se da će zaživjeti i nadam se da ćemo se još puno puta vidjeti i čuti. Publika ili vas voli ili vas ne voli, a ova zaista voli, to je predivno, kazala je Anka Birkić.

Riječi imotskog kraja s posebnom emocijom bibinjskoj publici prenijela je Silvija Budan.

– Prepoznala sam domoljublje ovdje u Bibinjama, to me se strašno dojmilo i tako se osjećam sretna  i vesela idem doma. Ovo je veliki doživljaj za Bibinjce i za nas koji smo došli ovdje kao gosti. Nadam se da će ovo i dalje ostati jedna tradicija za Bibinje i neka ostane tako da čuvaju izričaj svoga maloga mista, ovog prekrasnog Bibinja i tako sam sretna i uzbuđena. Prekrasno se osjećam, prekrasno i uzbuđeno, rekla nam je vidno ponesena emocijama, Silvija Budan.

Iz okruženja čistoga mora i surovog golog kamena, otoka Paga u Bibinje, došao je poznati pjesnik Ante Tičić, a publici su se predstavili još i pjesnici Marin Fuzul iz Bibinja, te Tomislav Meštrić iz Kukljice.

Kao posebni gosti ove večeri nastupili su ˝Veseli Bibinjci˝ – najstarijeg KUD-a zadarske županije, I.G. Kovačić, ženska klapa ˝Garofuli˝, te članovi muške klape ˝Timbar˝ – Antonijo Sekula i Mateo Nikolić. Večer su vodili sjajno raspoložena Vesna Matešić i Šime Sikirić. Sve je ovo, poručuju Bibinjci, bila uvertira za neka nova buduća druženja i neke nove pjesme uz neizostavnu lipu dalmatinsku pismu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...