40. SAJAM „DANI SUNCA“ OD 5. DO 18. SRPNJA

Okusi i boje Dalmacije i kontinenta na zadarskoj rivi

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Na Obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru od 5. do 18. srpnja 2016. održat će se četrdeseto po redu izdanje Sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira „Dani sunca“. Sajam organizira udruga „Eko-Zadar“, a predstavit će se ukupno 14 sudionika koji će ponuditi niz tradicijskih proizvoda, te onih inspiriranih tradicijom, bez obzira je li riječ o proizvodima za konzumaciju ili za uljepšavanje tijela i prostora.

– U izvansezonskim izdanjima sajma „Dani sunca“ udruga, kao organizator, a i proizvođači sami, naglasak stavljaju na proizvode namijenjene konzumaciji, dok kod ljetnog izdanja naglašavamo suvenirski aspekt. Danas se može reći kako je ideja suvenira nadišla okvir fizičkog podsjetnika na putovanje; suvenir je po našoj percepciji podjednako ukras za tijelo, uporabni predmet kojeg će netko koristiti tijekom čitave godine, ali jednako tako i neki tradicijski proizvod poput primjerice smokvenjaka i džema. Okus je jedno od čula za kojeg je poznato da trenutno evocira sjećanja, pa upravo okusom, možda izravnije negoli „selfijima“ s putovanja, možete drugima prenijeti dio doživljaja nekog kraja, rekla je Nives Rogoznica, jedna od organizatorica sajma.

Tijekom svih 14 sajmenih dana na zadarskoj rivi predstavit će se Kamen dizajn iz Preka s asortimanom suvenira, uporabnih predmeta i nakita od bračkog kamena koji za svoj kameni mužar nosi i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, PTO Nekić iz Biograda na Moru s kozmetičkim proizvodima za lice i tijelo, OPG Aralica iz Šibenika s likerima, džemovima i bademima, Šik cipele d.o.o. iz Kloštar Ivanića s ručno izrađenim torbama i cipelama, Kapronca d.o.o. iz Zagreba s voćnim rakijama i likerima, ali i suvenirima među kojima i onim na bazi lavande, te četvero sudionika iz Zadra. Riječ je o OPG-u Mladen Jezidžić koji nudi med i pčelinje proizvode, OPG-u Drago Drmić koji donosi likere, džemove i kozmetičke proizvode , te jednostavnim trgovačkim društvima Figa j.d.o.o. i Drmić j.d.o.o. koji se predstavljaju s ponudom džemova, te nizom slanih i slatkih mediteranskih delicija.

U prvom sajmenom tjednu od 5. do 12. srpnja na „Danima sunca“ prvi put će se predstavit OPG Ostojić Tomo iz Perečkog Blata čiji proizvodi od 2011. imaju ekološki certifikat, a koji donosi – suhe smokve, smokvenjake, džem od smokava, umak od smokva i energetske pločice, dok će u drugoj polovici sajma, od 11. do 17. srpnja, posjetitelji imati prilike, također prvi put na „Danima sunca! upoznati suvenire i nakit od stakla Nove škrinjice, udruge za eko i etno promicanje u Hrvatskoj iz Dugog Sela. Tijekom čitavog drugo sajmenog tjedna predstavit će se i OPG Vicencinović- Hergouth iz Gornje Gračenice s voćnim rakijama i likerima, dok će lavandu, likere, medenjake i narancine ponuditi OPG CD Raspović iz Zadra 6. i 7. srpnja. 8. 9. i 10. srpnja s nakitom od osušenog i prešanog dalmatinskog cvijeća i bilja u kristalnoj smoli predstavit će se splitski obrt za proizvodnju Fiori.

Radno vrijeme sajma je od 8 do 23 sata.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar