Otočani i dalje bez zajamčenih prava u povlaštenom prijevozu

Prije dva tjedna, posljednjeg dana lipnja, Hrvatska je donijela zakon koji se ne može provoditi. Riječ je o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji bi otočanima trebao omogućiti povlašteni prijevoz, ali na snazi je stari pravilnik koji im to zabranjuje, čulo se u četvrtak u Zadru na konferenciji za medije Otočnog sabora, pišu Naši školji.

Dakle, ja bih s Iža, ako imam otočnu iskaznicu, mogao moći putovati u Preko, Sali, na Vis ili na Lastovo po povlaštenoj tarifi. Ali to ne mogu jer kad predam otočnu iskaznicu, kompjutor je ne prepoznaje i kaže da iskaznicom ne mogu na drugi otok po povlaštenoj tarifi, pojasnio je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora i upitao je li zakon jači  od pravilnika koji nadležni ministar mora uskladiti sa zakonskim odredbama. Jer, ako se zakon ne može provoditi, zašto se donosi?

Otočni sabor upozorio je na još jednu nepravilnost proizašlu iz Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a tiče se objave, odnosno neraspisivanja novog međunarodnog natječaja za koncesije državnih trajektnih, brzobrodskih i brodskih linija jer sadašnje koncesije vrijede do 31. prosinca 2016. godine.

Denis Barić obavijestio je novinare i o završetku procedure o zaštiti tradicijskog ribolova na otocima i u priobalju kao nematerijalnog kulturnog dobra, koju je pokrenula Radna skupina sa Sveučilištem u Zadru na čelu.

Zadarsko sveučilište, Otočni sabor, ministarstva kulture i poljoprivrede pokrenuli su zaštitu tzv. malog ribolova nakon što je 1. siječnja 2015. Europska unija ukinula uvela kategorije i restrikcije te  onemogućila našim ljudima neograničeno bavljenje tradicijskim ribolovom. Sada još predstoji zasjedanje Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture kojemu je upućena dokumentacija, a mi se nadamo da će ona donijeti pozitivno rješenje, poručio je Barić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...