Ovo je razlog zašto nam je teško zaspati prvu noć na nepoznatom mjestu

Svima nam je poznato okretanje po krevetu, prvu noć na nekom novom mjestu.

Spavanje već dugo fascinira znanstvenike, a prva istraživanja provedena su još u antičkoj Grčkoj. No, znanstvenici su tek nedavno otkrili razlog zašto je ljudima teže zaspati prvu noć u nekom novom okruženju.

Još od prije se ovaj fenomen spominje pod nazivom “noć prilagodbe” ili “efekt prve noći”; no nitko dosad nije kopao dublje u razloge zašto se on javlja kod mnogih ljudi.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Brown, a tako je otkriveno kako tijekom prve noći na nepoznatom mjestu, jedna hemisfera našeg mozga ostaje budnija od druge za vrijeme dubokog sna, u stanju spremnosti za slučaj nevolje.

Osim toga, istraživači su otkrili kako buka ima još jači učinak na naša osjetila u takvoj situaciji, zbog čega je vjerojatnije da ćemo se buditi tijekom noći.

Drugim riječima, tijekom noćenja na nama nepoznatom mjestu, dio našeg mozga je na oprezu te stražari, kako bi se u slučaju bilo kakve nevolje moglo pravovremeno reagirati.

Kako zaključuju istraživači, to je nasljedstvo dana kada je čovjek spavao u špiljama te je takva okolica vrvjela raznim prijetnjama za njegovu sigurnost.

Dakle, nema potrebe da spavate s jednim okom otvorenim, jer vaš mozak odrađuje sav posao!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...