Cestitka_Uskrs

Pao broj gusarskih napada na moru

Gusarstvo i oružane pljačke na moru u prvoj polovici 2016. na najnižoj su razini od 1995. zahvaljujući smanjenju broja napada u Indoneziji i Somaliji, priopćila je danas međunarodna promatračka skupina.

Ukupno 98 djela gusarstva i oružane pljačke na moru prijavljeno je od siječnja do lipnja, u usporedbi sa 134 incidenta prijavljena u istom razdoblju prošle godine, objavila je međunarodna agencija za pomorstvo (IMB) koja ima centar za prijavljivanje gusarstva u Kuala Lumpuru.

Podaci IMB-a pokazuju da je ukupno 72 plovila bilo zauzeto i oteto te da je počinjeno 12 pokušaja napada.

Pad broja gusarskih napada ohrabrujuća je novost, naveo je direktor IMB-a Pottengal Mukundan u izjavi za javnost, dodajući kako su dva glavna čimbenika nedavno poboljšanje situacije u Indoneziji i preventivne mjere protiv somalskih gusara u istočnoj Africi.

IMB je pozdravio poboljšane sigurnosne mjere koje provode indonezijske vlasti. Broj incidenata prijavljenih u istom razdoblju prošle godine u Indoneziji smanjen je s 54 na 24.

Agencija međutim izražava zabrinutost zbog otmice mornara u Gvinejskom zaljevu, gdje se procjenjuje da se dogodilo sedam od 10 prijavljenih otmica u prvoj polovici godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...