Policija je šator u Srbu uistinu uklonila protuzakonito?!

Istinom protiv laži. U srijedu, policijska uprava Zadarska od načelnice Općine Gračac tražila je da napiše protuzakonitu odluku Komunalnog redarstva da se uklone šatori u Donjem Srbu. Zemljište kod spomenika nije u vlasništvu Općine Gračac već Hrvatske i javno dobro je. Za to se ne treba izdati dozvola za postavljanje šatora. Policija je to znala i unatoč tome kršila Zakon. U snimci je sve jasno, piše u dopisu Autohtone Hrvatske stranke prava koji potpisuje Dražen Keleminec i uz koji prilaže sljedeći video snimljen u Srbu.

Za više informacija i potvrdu dopisa kontaktirali smo Natašu Turbić, načelnicu Općine Gračac koja je uistinu potvrdila ono što je Keleminec napisao.

MUP je tražio ovlasti iz djelokruga Komunalnog redarstva, ali mi smo im dali obrazloženje da spomenik i prostor oko njega nije u vlasništvu Općine Gračac pa tamo mi ni nemamo ovlasti. To je u vlasništvu Republike Hrvatske, kazala nam je Turbić.

Oko situacije u Donjem Srbu prije nekoliko dana kontaktirali smo Elisa Žodana, glasnogovornika PU Zadarske, s pitanjem “Koji su preduvjeti za prijavu javnoga okupljanja, poput onoga u Srbu” na što nam je kazano kako nije posao glasnogovornika policije tumačiti Zakon o javnom okupljanju.

I treću stranu priče smo kontaktirali, predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca. Iz poduže i interesantne priče za ovaj slučaj izdvojili smo sljedeće.

Šest godina na istom mjestu Pupovac postavlja šator i nitko ga ne traži dozvolu koju je Zadarska policija od nas tražila. Ne samo to, već su čak deset dana tražili način kako da nas uklone, pokušavši čak preko načelnice Općine Gračac koja im je objasnila da prostor oko spomenika nije u nadležnosti Općine. Na kraju nam je kazano da nemamo dozvole koje nam ni ne trebaju (jer je prostor u vlasništvu Hrvatske), a meni je presuđeno s 5200 kuna kazne i 6 mjeseci zabrane dolaska u Srb. Zadarska policija, čiji su službenici postupili iznimno korektno prilikom intervencije, djeluje pod pritiskom odozgo, pod pritiskom viših instanci MUP-a koje pritišće Pupovac, kazao nam je Keleminec.

Predsjednik A-HSP-a najavio je da je za 27. srpnja zakazan novi prosvjed u Srbu na mjestu gdje je održan prošle godine te da je Vlaho Orepić potvrdio kako taj skup neće biti prekinut. Čini nam se da ovdje nije kraj cijeloj ovoj zavrzlami uz još nejasan odgovor je li policija pod pritiskom uistinu postupila protuzakonito uklonivši uredno prijavljeno javno okupljanje u Donjemu Srbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...