Preporuka zanimljivih knjiga: Što čitati na plaži ovog ljeta?

Godišnji odmori su počeli, a izležavanje na plaži ili u sjeni gradskog balkona potpunije je uz dobru knjigu. Zato u nastavku donosimo pet sjajnih knjiga stranih i domaćih autora, ponešto za svačiji ukus, od onih koji su tek izašli iz tiskara pa sve do klasika.

Sophie Mas, Caroline de Maigret, Audrey Diwan, Anne Berest: “Kako biti Parižanka u svakoj prilici“

Nakon dugog iščekivanja, svjetski bestseler napokon je u lipnju doživio i hrvatsko izdanje. Knjiga iza koje stoje četiri prijateljice, sve redom Parižanke, otkriva nam što se to krije iza mita o Parižankama kao jednima od najtajnovitijih i najljepših žena svijeta. Četiri žene iznose svoje originalne stavove o kulturi, ljepoti, muškarcima, djeci i stilu, vode nas na svoja omiljena mjesta i savjetuju o životu.  Priznaju da su katkada snobovi, pomalo egocentrične, nepredvidive, ali ne i nepouzdane. One šefuju, tvrdoglave su, ali su i nježne i romantične. Ukratko, potvrđuju nam da se ne mora biti Parižanka da bi se uistinu živjelo pariškim načinom života.

Ingrid Divković: “Knjiga za Divlju ženu“

Druga knjige mlade riječke književnice tek se pred nekoliko dana našla na policama trgovina, no već je i prije same objave doživjela veliki uspjeh među čitateljicama i pratiteljicama društvenih mreža Ingrid Divković, a donosi prozno-poetske zapise namijenjene svim ženama. Iz rečenice u rečenicu podsjeća nas kolika se snaga krije u svakoj ženi te nas ujedno motivira na akciju u različitim aspektima naših života. Jedan od meni omiljenih citata glasi: „Svijet te čeka. Zato oduševljeno zagazi tamo gdje se ranije nisi usudila ni kročiti. Iznenadi se koliko si hrabra. Požuri. U torbu ubaci samo veselo srce i uzbuđenu krv. Smij se i budi sretna. Vidiš, život se događa onda kada se krećeš. Kada dubokim i velikim zamasima grabiš prema naprijed.“ Ovu i još više od stotinjak drugih misli jedna je žena namijenila svim drugim ženama, kako i kaže posveta knjige.

Zoran Ferić: “Na osami blizu mora“

Jedan od najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika kroz svoje djelo donosi priču o otoku Rabu, njegovim „galebovima“ i djevojkama koje osvajaju. Uz motive muško-ženskih odnosa, ljubavi i seksa, donosi i svoje prepoznatljive groteskne situacije, čiji će vas  spoj prikovati uz knjigu. Književni kritičari slažu se u tome da je riječ o Ferićevom prepoznatljivom proznom rukopisu u kojem vješro spaja ljepotu i bizarnost, a zasebne pripovijesti daju nam potpuno sliku tek kad djelo pročitamo u cijelosti. Ako ste ljubiteljica  opusa današnjih hrvatskih književnika, ova bi se knjiga svakako trebala naći na vašem popisu, a tematika odlično pristaje uz ljeto i plažu.

William Landay: “Braneći Jacoba“

Za ljubiteljice trilera nezaobilazni je hit američkog književnika i pravnika koji već mjesecima ne silazi s ljestvica popularnosti. Kao stručnjak za pravo, autor nam donosi pravu obiteljsku dramu sa sudskom podlogom. Život obitelji Barber iz malog američkog grada okreće se naglavačke kada je njihov četrnaestogodišnji sin Jacob osumnjičen za ubojstvo dječaka koji je pohađao njegovu školu. Dodatnu kompleksnost cijelom slučaju daje i to što je Jacobov otac pomoćnik okružnog tužitelja koji preuzima slučaj. Kako to obično biva u najtežim životnim situacijama, obitelj ostaje potpuno sama u svojoj borbi za sina. Ne možete li se ni na plaži oduprijeti napetom štivu, za ovaj roman svakako vrijedi izdvojiti vrijeme.

Charlote Bronte: “Jane Eyre“

Jane Eyre jedna je od najdražih viktorijanskih junakinja i klasik kojom ćemo se uvijek rado vraćati. Kao revolucionarna junakinja tzv. bildungsromana (romana o odrastanju), Jane pokazuje da neće pristati na patrijarhalno društvo u kojem nema nikakvih prava. U sebi ujedinjuje inteligenciju, hrabrost, predanost te nenametljivu vanjsku i unutarnju ljepotu, a svime time uspijeva impresionirati i svog poslodavca g. Rochestera. U ljubavnoj priči koja se rađa između njih dvoje Jane uvijek uspijeva ostati svoja, a kraj romana donosi neočekivani obrat. Čuči li u vama feministkinja, tema rodne problematike i uloga žene u viktorijanskoj Engleskoj ono su što će vas prikovati za stranice knjige, a  bijeg na hladne engleske morove, barem u mislima, svakako će vas barem na trenutak rashladiti tijekom ljetnih vrućina.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...