Robovlasnik iz Poreča teški je kriminalac s kojim je velikih problema imala i zadarska policija

Robovlasnik iz Poreča Vjeran Šalov (31), prošlog tjedna završio je iza rešetaka pulskog zatvora jer su on i njegova supruga u stanu na drugom katu u porečkoj Ulici Otokara Keršovanija kao ropkinju držali Slavonku (43), piše portal 24sata.

Zlostavljač joj je, između ostalog, lomio kosti te je polijevao solnom kiselinom. Svi su u susjedstvu izgleda sve znali, ali su šutjeli o tome. Oni koji su progovorili samo su si navukli dodatne probleme i strah od nasilnika.

Šokira činjenica da je izgleda i policija znala puno više toga prije nego što je nesretna Slavonka uz pomoć obitelji pobjegla od robovlasnika, nakon čega je završila na operacijskom stolu slavonsko-brodske bolnice.

Porečanka Slavica Jarić (57), predstavnica stanara koja živi u istoj zgradi, samo kat iznad stana robovlasnika, tvrdi da je rabijatnog susjeda zbog prijetnji joj, remećenja reda i mira te na poticaj drugih stanara prijavljivala porečkoj policiji.

Prvi put ga je osobno prijavila 20. travnja, kad je uz usmenu predala i pismenu prijavu o prijetnjama, uvredama, remećenju mira u zgradi, bušenju fasade bez dozvole te obavljanja djelatnosti pripreme i dostave hrane na crno.

Kroz njegov stan prodefilirali su i policija i različite inspekcije, no bez ikakva učinka.

Sad već prilično uplašena predstavnica stanara Slavica kaže da je nedavno, tjedan dana prije uhićenja, nakon prijetnji Vjerana Šalova završila kod liječnika jer joj je pozlilo. Prijavila ga je i taj put policiji priloživši liječničku dokumentaciju, ali i rukom pisanu prijavu s datumom 13. srpnja.

– Kad su nakon moje prijave kod mene došla dva policajca, osjećala sam se jadno da jadnije ne može. Tada sam se zarekla da više nikad ništa neću prijavljivati. Policajci su najprije otišli kod njega u stan. Dobro ih je izlagao, a onda su policajci došli kod mene i pitali me imam li dokaze da me je Šalov napao. Ne znam što sam to trebala imati da ja dokazujem da me je napao? Kako sam u policiji zbog prijava bila nekoliko puta, a jedan put sam povela čak i susjedu, rekli su mi da bi bilo dobro da im uz usmenu napišem prijavu. Učinila sam i to, ali od toga, izgleda, ništa nije bilo. Očito im je to trebalo samo za njihovu arhivu. Za to što me je maltretirao i prijetio, netko od policajaca mi je rekao da ga moram sama tužiti. Nakon mojih prijava od policije nisam dobila nikakvu zaštitu, a nakon svake prijave protiv Šalova meni je bilo još gore jer mi je nakon toga znao ostavljati uznemiravajuće i prijeteće poruke na ulaznim vratima stana – priča uplašena Slavica.

Boji se što će joj se desiti kad se rabijatni i nasilni monstrum vrati iz pritvora. Očito je da ne može od nikoga očekivati bilo kakvu zaštitu, pa se plaši o tome javno i govoriti. I drugi susjedi, ne želeći da im spominjemo ime, tvrde da je policija zbog Šalova u zgradu gdje živi i u okolnim ugostiteljskim objektima dolazila više puta.

– Nakon povratka iz bolnice u stubištu zgrade presreo me je, odnosno prije bih rekla sačekao Šalov te me verbalno napao i izvrijeđao, a to nije bilo prvi put. Krenuo je i za mnom u stan te mi je prijetio da ću ga dobro zapamtiti, da će mi zagorčati život i da pazim kuda se krećem – kaže nam Slavica Jarić.

U stravičnom slučaju jedino policija nije reagirala, zašto?

Ulaskom u stan odmah sam pozvala policiju. Sa svim napadima i prijetnjama moje zdravlje je znatno narušeno i ugroženo, pa bi bilo jako pozitivno da uz vašu potporu i prisustvo riješimo ove međuljudske odnose, i to što prije, stoji u jednoj od pisanih prijava predstavnice stanara koju je osobno dostavila policiji.

Bilo kakva ranija postupanja policije po prijavama susjeda spram Vjerana Šalova istarska policija negira.

“Poštovani, u svezi Vašeg upita izvješćujemo Vas da policijski službenici PU istarske nisu postupali po dojavama o nasilju. Što se tiče drugog dijela upita je li  osoba od ranije poznata policiji, obavještavamo Vas da djelatnici PU istarske do sada nisu postupali prema osumnjičenom – pojasnila nam je Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije.

U petak smo poslali upit i MUP-u te ih pitali kako je moguće da istarska policija nije ništa učinila na brojne prijave protiv Šalova, iako postoje pismeni dokazi da je Šalova prijavila naša sugovornica. Do kraja izdanja nismo dobili nikakav odgovor. Zanimljivo je da robovlasničko ponašanje Šalova nije njegov prvi susret s policijom. Prije dvije godine Šalov je na području Nina kraj Zadra pretukao Antu Jurića (61) sa salzburškom adresom, dok je iste večeri tog 23. ožujka pretukao i konobaricu Suzanu R. iz okolice Popovače. Zadarska policija je, osim nasilja, kako neslužbeno doznajemo, imala s njim posla i zbog iznude. Slavonka (43), koju je mjesecima mučio, zlostavljao, polijevao solnom kiselinom, tukao i šišao, dobro se oporavlja. Podsjećamo da, iako ima ozbiljne i teške ozljede, liječnici ipak misle da će se bolje oporavljati u krugu obitelji nego sama u bolnici.

Neslužbeno doznajemo da se nesretna žena cijelo vrijeme okreće iza sebe, boji se i dalje je u velikim bolovima. Operirali su joj donju čeljust, a među brojnim ozljedama ima i tri slomljena rebra. U petak su je trebali pustiti iz brodske bolnice. Prijatelji obitelji su nam rekli kako misle da će je možda smjestiti u sigurnu kuću i tamo biti s njom. Vjeruju da će joj pomoći razgovor sa žrtvama zlostavljanja i da vidi da nije sama u tome.

Pretučeni Jurić: Ne ljutim se na Šalova, nego na policiju jer ne radi svoj posao

Ante Jurić, austrijski državljanin, često dolazi u Sabunike posjetiti majku. Jednu noć mu je, kako kaže, Šalov upao u kuću i pretukao ga. Ne zna zašto, ali pretpostavlja zbog pića noć prije. On ga je prijavio policiji. Tada je Šalov osuđen na šest mjeseci uvjetnog zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...