Što je u zadnje vrijeme radio “Zeleni telefon”?

U razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2016. godine na servis „Zelenog telefona“ udruge „Eko Zadar“ pristiglo je 59 prijava građana, dok je 105 ukupan broj pristiglih prijava od početka godine. Većina poziva dolazi s područja Zadarske županije (33 prijave), dok je nešto manji broj prijava s područja grada Zadra (26 prijava).

Prema kategorijama Zelenog telefona najviše je prijava u kategorijama „Zelenilo“ i „Otpad“ (16 prijava po svakoj kategoriji). Potom sljede kategorije “Gradnja“ s 8 prijava, „Tlo“ 6 prijava, „Promet“ i „Životinje“ po 4 prijave, „Voda“ i „Buka“ s 2 prijave, te „Promet“ i „Zračenje“ s 1 prijavom.

Od 16 prijava iz kategorije „Otpad“ njih 12 se odnosi na divlja odlagališta, dok njih 4 na informacije o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada. Najviše prijava se odnosilo na širenje nesnosnog smrada koji je uzrokovan nakupljanjem životinjskog i ostalog otpada u okolici Bibinja, put prema šumici Gromica. Otpad se nalazi cijelom dužinom puta, a pretežno ga sačinjava otpad životinjskog podrijetla, fekalije iz septičkih jama te građevinski materijal. Prijavu smo dostavili Općini Bibinje, te Veterinarskoj inspekciji od koje smo dobili odgovor da je naša prijava u postupku rješavanja kod ispostave u Biogradu.

Nekoliko prijava odnosilo se i na veliki deponij otpada u jami koja se nalazi u gradu Pagu, naselje Vodice, put prema Bošani. Jama se nalazi u blizini naselja, te se u nju odlaže svakojak otpad i širi neugodan miris. Prijavu smo dostavili Gradu Pagu i Ministarstvu zaštite okoliša od kojeg smo zaprimili odgovor da je prijava proslijeđena na mjesno nadležno postupanje u Službu inspekcijskog nadzora zaštite okoliša – područna jedinica Šibenik

Onečiščenje otpadom zabilježeno je na nekoliko lokacija u šumi Musapstan, šumi kod Kožina, borovoj šumi, u ulici Čukovice, Općina Sukošan. Od upita vezanih za informacije o različitim vrstama otpada, najviše ih se odnosilo na azbestni otpad, odnosno kako i gdje odložiti salonitne ploče. Ovlašteni skupljači od građana i tvrtki građevinski otpad koji sadrži azbest preuzimaju besplatno, a popis ovlaštenih skupljača nalazi se na stranicama ministarstva (www.mzopu.hr). U slučaju da želite zamijeniti azbestna krovišta i fasade možete se obratiti udruzi Moj Otok koja provodi kampanju Moja Hrvatske bez azbesta 2016, te tako iskoristite mogućnost dobivanja do 1 kn/kg za skinuti pokrov od azbesta (stare „salonit“ ili „eternit“ ploče).

Od 16 prijava iz kategorije „Zelenilo“ najviše ih se odnosilo na održavanje zelenih površina na području grada Zadra gdje su građani nezadovoljni održavanjem i ulaganjem u zelene površine izvan samog centra grada, kao i širenjem terasa ugostiteljskih objekata na zelene površine u centru grada. U sklopu ove kategorije zaprimili smo više prijava o sječi ili mogućnostima sječe stabala, radi urbanističkih planova, zbog čega su građani i mještani reagirali te zatražili mogućnost javne rasprave u odlučivanju o istom ubuduće. Kako su se u ovoj kategoriji otvorila mnoga pitanja koja su zanimljiva građanima, udruga „Eko Zadar“ će u skoroj budućnosti organizirati okrugli stol ili javnu tribinu upravo na ovu temu.

Analiza komunikacije između građana i „Zelenog telefona“ u ova tri mjeseca pokazala je da među prijaviteljima prevladavaju žene s 30 prijava, odnosno 50.85% prijava u odnosu na 23 prijave muškaraca (38.98%). Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (6 prijava, 10,17%) što pokazuje da su građani aktivniji u samostalnom poduzimanju potrebnih mjera. Ovim putem pozivamo građane da budu aktivni i samoinicijativni u rješavanju ekoloških problema gdje za to uvide potrebu. Zeleni telefon je na raspolaganju za suradnju i edukaciju, kao i inicijativu za rješavanje istih.

Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona, ali sve se više koristi i internet, bilo putem maila ili putem poruka upućenih udruzi na njezin FB profil.

„Zeleni telefon“ u 2016. godini financira se od strane Grada Zadra, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša u iznosu od 10.000,00 kuna i Zadarske Županije u iznosu od 5.000,00 kn

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...