Svečano otvorenje kule Kaštel 5. srpnja

Svečanost otvorenja kule Kaštel održat će se u utorak, 5.srpnja u 19 sati.

U programu otvorenja uz načelnika Općine Sv.Filip i Jakov Zorana Pelicarića nazočnima će se obratiti i Igor Miletić, viši stručni savjetnik iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela Zadar koji su bili aktivno uključeni u obnovu Kule.

U programu otvorenja će sudjelovati domaćini ženska klapa Karmel i KUU Maslina kao i Vitezovi Vranski.

Nakon svečanosti otvorenja postoji mogućnost obilaska kule Kaštela u kojoj će biti postav izložbe KULE I UTRVRDE RAVNIH KOTARA koja je pripremljena u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar i Zavičajnog muzeja Benkovac. Izložba je nastala kao rezultat suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Zavičajnog muzeja Benkovac koji od 2015. godine surađuju na projektu dokumentiranja kasnosrednjovjekovnih kula i utvrda Ravnih kotara.

Kula Hrvatskih plemića Meštovića bila je podignuta vjerojatno u 15 st. i zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Obnova kule je započela 2005. godine sredstvima Ministarstva kulture, a pod stručnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru te je prenamjenjena u svrhe javnih potreba.

Ove će se sezone u Kuli nalaziti Turističko informativni centar koji će biti ujedno otvoren, a također će služiti i za potrebe postava izložbi i kulturnih manifestacija koje će se održavati u njezinom dvorištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...