Totalni raspad sistema na put do mora; vozači: “Sve službe su zakazale, prepušteni smo sami sebi”

Neviđene kolone stvarale su se posljednjih dana na cestama diljem Hrvatske. Vozači koji su krenuli na put prema jugu Hrvatske ostali su jučer zatečeni kolonama koje su se na autocesti A1 prema Splitu protezale i preko 40 kilometara. Iako je danas situacija kudikamo bolja, i dalje se stvaraju gužve na cestama, ali nema kilometarskih kolona kakvima smo svjedočili jučer.

Na tisuće vozila stajalo je zaglavljeno u kolonama, ne samo na cestama prema moru, već i na cestama prema unutrašnjosti, na kojima su se stvarale kolone od 10-ak kilometara. Iako su otvorene gotovo sve naplatne kućice, vozačima to nije mnogo pomoglo. Od Zagreba do juga Hrvatske autocestom se vozilo preko 10 sati.

Prometni kolaps nastao je unatoč apelu HAK-a da vozači odgode putovanje dok se ne smiri nevrijeme koje smatraju glavnim krivcem i uzrokom prometnog zastoja. U podvelebitskoj dionici zabilježeni su najjači udari bure u zadnjih 12 godina za ovo doba godine – čak i do 148 kilometara na sat. Ipak, postavlja se pitanje – jesu li HAC i HAK mogli i morali spriječiti ovakve neviđene kolone?

Zakazale sve službe

Naime, kako su se požalili brojni putnici na društvenim mrežama, informacije koje je HAK objavljivao na svojim internetskim stranicama nisu bile potpuno točne niti na vrijeme ažurirane. Neki su se požalili da su u kolonama zapeli mnogo prije nego što je najavljeno na stranicama HAK-a, dok su drugi upozorili da su objavljene krive lokacije o tome gdje se kolone stvaraju. Upravo zbog toga mnogi domaći vozači, upoznati s alternativnim pravcima, bili su bijesni jer nisu uspjeli na vrijeme izbjeći kolone.

Policija je, žale se vozači, stajala na samo dvije pozicije duž kilometarske kolone, a Hitne pomoći nije bilo na vidiku. Vozačima se, za razliku od prošlih godina, nije dijelila niti voda i hrana.

Iako je HAK jučer objavio upozorenje vozačima da ne kreću na put, postavlja se pitanje zašto nisu učinili i korak dalje kako bi pomogli vozačima te objavili popis alternativnih pravaca na kojima se nisu stvarale kolone?

Srećom, kada već nije HAK, to su napravili sami vozači, koji su na društvenim mrežama osim poruka nezadovoljstva, objavljivali i izvještaje s autocesta, fotografije i savjete drugim vozačima kako izbjeći kolone i kojim alternativnim pravcima voziti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...