U Zemuniku završilo selekcijsko letenje za vojne pilote

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemunik danas je završilo selekcijsko letenje na avionu ZLIN 242L za kandidate 25. naraštaja vojnih pilota.

Zadnji letovi na selekciji ujedno su bili i ispitni letovi koji su završili sa dva školska kruga uz samostalno upravljanje pilotskim komandama svakog od polaznika selekcije.

Ispitnom letu prethodila je obuka temeljnih manevara aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) u trajanju 10-ak sati po polazniku, a ispitivači na kraju selekcije donose procjenu njihovih sposobnosti za studij vojnog pilota, ocjenjujući parametre podnošenja letenja, snalaženja u prostoru 3D, opće orijentacije te usvojenosti dodijeljenih zadaća i osnovnih elemenata letenja. Konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i PZO.

Voditelj selekcije, bojnik Robert Ribarić izrazio je zadovoljstvo pokazanim rezultatima naglasivši kako je skupina bila homogena, ujednačena po kvaliteti i vještinama, ali s iznimnom motiviranošću i to je ono što je obilježilo cijeli ciklus selekcije ovog naraštaja. – Uz motiviranost koja je uvijek poželjna, važno je i zadovoljiti standarde i kriterije koji su postavljeni i s te strane zadovoljni smo sveukupnim pokazateljima i rezultatima polaznika selekcije, naglasio je bojnik  Ribarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...