Ugodna atmosfera na otvorenju izložbe fotografija u Karinu Gornjem

U četvrtak, 28.07.2016.godine u Karinu Gornjem je održan izniman kulturni događaj. Naime u tamošnjem izložbenom prostoru Mjesnog odbora upriličeno je otvorenje izložbe fotografija ˝Prirodna i kulturna baština oko (m) nas 2016.˝

Na samom otvaranju, riječi dobrodošlice je u ime MO Karin Gornji, pred 30-ak okupljenih posjetitelja uputio njegov  predsjednik Franjo Kraljević. Izložba fotografija, djelo je Udruge Foto-video-film atelje iz Karina Gornjeg, čiji je predsjednik Mario Vukelić koji je, obračajući se nazočnima, u kratkim crtama predstavio rad udruge kroz ovu godinu, naglasivši tom prilikom sam smisao tečaja, radionica i u krajnjoj liniji i izložbe, koje su prvenstveno usmjerene radu s djecom i mladima.

Vukelić je posebno važnim naglasio kako je ova izložba fotografija rezultat pomno odabranih fotografija Stručnog žirija, koje su, zapravo, ušle u uži izbor na natječajima, na kojima su se prijavili. U svom prepoznatljivom stilu predsjednik Vukelić, odajući u svakom trenutku i svoju skromnost, nije propustio kazati kako je sve to skupa ogled rada udruge i poticaja koji se, između ostaloga i prigodom ovakvih događaja, iznova javlja i animira na ulaganje još više truda i energije.

Osvrčući se sa stručnog aspekta na izložbu, prof.Natali Miletić je pojasnila kako je Udruga Foto-video-film atelje predstavila radove učenika Ivana Ilića, Tatijane Kalata i Tine Grgurić te nešto starijih članova, Nenada Stojanovića i Maria Vukelića.

Svi radovi upućuju na činjenicu da su nastali iz čiste radosti fotografiranja.Već na prvi pogled vidljivo je da su svjetlost i boja najjači gradivni elementi njihovih kompozicija. Jasno i prozračno svjetlo upućuje na bogatstvo boja, njihovu zasićenost, tonove i kontraste, kazala je Miletić. Dodala je kako se, koristeći široki, položen format bilježi prirodu, ali i prepoznaju ono iskonsko, izvorno i elementarno u njoj.

Stvaraju se mirne i vedre kompozicije, opuštene atmosfere na kojima kao da je vrijeme stalo. Sjene na njihovim djelima ne razgrađuju predmete što upućuje gledatelje na to da je svaki detalj bitan.  Učeći o tradiciji zlatnog reza ili pravila trećine, koriste većinom simetriju u kompoziciji da bi izrazili ravnotežu, harmoniju i stabilnost jer simetrija se odavno povezuje s ljepotom i pronalazi se u gotovo svim prirodnim oblicima. Kada je primarni motiv toliko jak da može poremetiti ravnotežu kompozicije, oni ga centriraju znajući da snagu tog istog motiva pojačava okolni prostor. I ova izložba ukazuje na izniman značaj i potrebu njegovanja i razvijanja vizualnog izražavanja u suvremenom svijetu u kojemu dominira vizualna poruka, a gdje prepoznavanje, razumijevanje i iščitavanje slike i njenog značenja predstavlja obrazovni standard. Neupitna je važnost i potreba za likovnim izražavanjem učenika u njihovom cjelovitom formiranju, zaključuje stručni osvrt profesorica Miletić.

Ona je članicama i članovima udruge poželjela da se s fotografskim aparatom nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme te da unutarnjim zrenjem, intuitivno vide i osjete što vrijedi zabilježiti na fotografiji.

Formiranjem foto-sekcije stvorena je jezgra s mnogo prostora i otvorene budućnosti. Iako znamo da ništa ne nastaje preko noći, uvjereni smo da će ovaj početak imati još prilika za razvoj i uspješnost. Otvaram ovu izložbu te želim  puno  uspjeha   svima, kazala je u konačnici prof.Natali Miletić.

Posjetitelji su nakon toga imali priliku pogledati izložene radove, a uz to se malo i okrijepili ićem i pićem koje su pripremili domaćini izložbe, dok su  u pozadini ugodno osvježavale, na gitari pomno odabrane note duhovnika i teologa Tonija Vidakovića. Inače, izložene fotografije mogu se  pogledati svakim radnim danom u prostoru MO Karin Gornji, XXII ulica,  nasuprot škole, u vremenu od 10 do 14 sati sve do 02.rujna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...