UHP: “Nakiću, maltretirate i ponižavate pacijente kao stoku sitnog zuba”

Uputnica C1 koja je garantirala upravo kako i piše, “Pregled i cjelovita obrada”, odlukom Ministarstva zdravlja dobila je ograničenje na jednu specijalnost. To znači da pacijenti s takvom uputnicom zadnjih desetak dana, ako im, primjerice, kardiolog kaže da bi trebali i pregled neurologa, moraju ponovno ići svojem obiteljskom liječniku pa natrag se naručiti u bolnicu.

Iz Udruge hrvatskih pacijenata kažu da je to “maltretiranje i ponižavanje pacijenata kao stoke sitnog zuba”, kako stoji u njihovu otvorenom pismu tehničkom ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću kojeg mole da ne šeta ponovno pacijente od bolnice do obiteljskog liječnika. Iz Ministarstva odgovaraju kako se tom mjerom želi povećati učinkovitost, tj. da taj naputak treba spriječiti upravo – šetanje pacijenata.

– Ovakvim naputkom zapravo se izbjegava lutanje pacijenata u sustavu jer se mogu naći u situaciji da mjesecima mogu biti na bolničkoj dijagnostičkoj obradi a da njihovi liječnici obiteljske medicine ne dobiju pravovremenu informaciju što se s njima zapravo događa. Smatramo poželjnim da upravo liječnici obiteljske medicine prvenstveno vode brigu o svojim pacijentima jer su oni najbolje upućeni u zdravstveno stanje svojih pacijenata – odgovaraju iz Ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...