Zadar classic open air; i ove godine Dina e Mel, zadarske glazbenice koje inspirira Brazil

Četvrtu godinu za redom, a prvi put na ovoljetnom festivalu Zadar classic open air, u subotu, 30. srpnja nastupit će Dina e Mel, duo nastao u Zadru 2012. godine kada su muzikologinja Dina Bušić i gitaristica Melita Ivković, obje klasične glazbenice potekle s Muzičke akademije u Zagrebu, otkrile zajedničku ljubav prema brazilskoj bossa novi.

Osim što ih intrigira brazilska glazba, njezini harmonijski, ritamski i melodijski izazovi te izuzetna atmosfera koju stvara, zadarske su glazbenice podjednako zaokupljene brazilskim portugalskim jezikom te posvećene izradi vlastitih aranžmana za sve pjesme koje izvode.

Njihov je stil kroz posljednje četiri godine već postao prepoznatljiv – odlikuje ga Dinin lirski vokalni izričaj te Melitina bogata i profinjena instrumentalna pratnja. Može ga se se definirati kao svojevrsni amalgam mediteranskog glazbenog naslijeđa na kojemu su odrasle i tako dalekih, ali ipak tako bliskih elemenata južnoameričke kolijevke bossa nove, s tek povremenim izletima u jazz. Sve što izvode interpretiraju na specifičan način i nadaleko poznatoj brazilskoj tristezi dodaju mediteransku melankoliju.

Dina e Mel su nastupile diljem Hrvatske na jazz festivalima te klupskim i muzejskim prostorima. Na ljeto 2015. gostovale su na jazz festivalu u Francuskoj (Strassbourg – La Petiti Pierre) te se našle u društvu probranih europskih i svjetskih jazz glazbenika.

Osim kao duo nastupaju i u formaciji kvarteta, a u ovoj prilici uz njih će gostovati zadarski kontrabasist Josip Marcelić i udaraljkaš Mladen Morača.

Na programu mladih, a već poznatih glazbenica, na koncertu u subotu naći će se bossa nova standardi te, u namjeri da za njih populariziraju i senzibiliziraju domaću publiku, niz gotovo nepoznatih brazilskih skladbi.

Koncert Dine e Mel održat će se na Trgu Petra Zoranića s početkom u 21 sat. To je već šesti od ukupno 12 koncerata ovogodišnjeg festivala Zadar classic open air što ga četvrtu godinu za redom organizira zadarski Lions klub i na taj način, uz potporu Grada Zadra i gradske Turističke zajednice, daje doprinos svojoj lokalnoj zajednici. Festival, naime, ima humanitarni karakter i na svakom se koncertu prikupljaju dobrovoljni prilozi za uređenje koncertne dvorane u Kneževoj palači. Dina e Mel su, inače, sudionice festivala od njegova početka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...