Zagrebački ansambl flauta na 56. Glazbenim večerima u sv. Donatu

U srijedu 13. srpnja se nastavljaju Glazbene večeri u sv. Donatu. Nakon filmsko-glazbenog otvaranja 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu program se još jednim kreativnim i programski neobičnim koncertom – Zagrebačkim ansamblom flauta, jedinstvenim ansamblom ove vrste u Hrvatskoj.

U srijedu, 13. srpnja, u 21 sat crkvu sv. Donata ispunit će profinjeni zvuci ovog instrumenta, čiji se ton opisuje kao prozračan, lirski, eteričan, graciozan, prodoran, lagan… Flauta, čiji je timbar homogen u svim registrima najčešće se koristi kao solo instrument ili u pomno balansiranim ansamblima kako se ne bi utopio u zvučnoj slici. Stoga Zagrebački ansambl flauta, u kojem svira čak deset dama, sve redom vrsnih hrvatskih flautistica, predstavlja svu ljepotu ovog instrumenta popularnog među širom publikom. Misija ansambla je istraživanje granica flaute kao instrumenta i njezine uloge u suvremenoj glazbi. Od svojeg prvog nastupa ansambl je ostao jedinstven na hrvatskoj glazbenoj sceni jer osim klasičnog repertoara prilagođenog an­samblu, izvodi i djela skladatelja 20. i 21. stoljeća koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike te tako kreiraju fascinantne nove zvukovne pej­zaže. Mnogi su suvremeni hrvatski skladatelji bili intrigirani ovim ansamblom, pa su napisali djela upravo za njih – Alfi Kabiljo, Petar Obradović, Tomislav Uhlik i drugi posvetili su im svoje skladbe koje zagrebačke flautistice rado i često uključuju u svoje koncertne programe. Tako će i na koncertu na Glazbenim večerima izvesti djela spomenutih skladatelja kao i njihovih mlađih kolega te će tako koncert – osim promocije muziciranja na flauti – biti promocija suvremene hrvatske glazbe.

Zagrebački ansambl flauta

Renata Penezić, umjetnička voditeljica

Tamara Coha Mandić, Jelena Geček, Katarina Horvat, Ana Batinica, Danijela Klarić Mimica, Marija Esih, Ivana Vukojević, Dijana Bistrović, Lidija Ljubičić

Što nas dalje očekuje?

Festivalski tim Glazbenih večeri u sv. Donatu posebno se ponosi inicijativom izvođenja kompletnog opusa Beethovenovih simfonija. Tako će se i na ovogodišnjim Večerima nastaviti ta tradicija. Nakon prošlogodišnje Četvrte i Sed­me simfonije, ovoga će se ljeta izvesti Sudbinska Peta i Pastoralna Šesta!

Ne propustite koncerte Zadarskog komornog orkestra!

16. 7., subota, Katedrala sv. Stošije, 21:00 h

Beethoven je obavezan – Sudbinska

Zadarski komorni orkestar

Roman SIMOVIĆ, violina (crna gora)

Ivan REPUŠIĆ, dirigent

Program : L. van Beethoven, M. Bruch

18. 7., ponedjeljak, Katedrala sv. Stošije, 21:00 h

Beethoven je obavezan – Pastoralna

Zadarski komorni orkestar

Roman SIMOVIĆ, violina (crna gora)

Milena SIMOVIĆ, viola (crna gora)

Ivan REPUŠIĆ, dirigent

Program: W. A. Mozart, L. van Beethoven

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...