Bašić: “Načelnik Vira provodi teror”; Kapović: “Sve je po zakonu”

Otočna politika na Viru nikad nije bila užarenija. Kristijan Kapović, načelnik, natječe se za zastupnika u Hrvatskom Saboru, a kandidaturu za njegovo mjesto najavio je mladi Josip Bašić, nekoć prominentni član pokreta “Vir bez podjela”. Prepucavanja putem medija nismo dugo čekali, a Kapović tu političku borbu za načelničku fotelju i dalje vodi poprilično dostojanstveno. “Borbu” vodi on i sa zadarskom policijom nakon što je ukazao na “zakonski dvojbeno djelovanje” njezinih pripadnika. Otvoreno pismo u kojemu se potužio na djelovanje policijskih snaga brže bolje komentirao je ranije spomenuti Josip Bašić priopćenjem u kojemu Kapovića optužuje za “teror”, “provođenje samovolje” i “upućivanje prijetnji”. Što je mladi Josip Bašić napisao pročitajte u nastavku.

Ovim priopćenjem želim osuditi način na koji načelnik Krisitijan Kapović želi provoditi samovolju, te način na koji se obraća javnosti i prijeti stanovnicima Vira.
Takvo ponašanje je nedopustivo za bilo koga, a najmanje za osobu koja je na tako odgovornoj funkciji i koja bi trebala služiti svojim mještanima.
Kapović je jučer u svojem otvorenom pismu napao PU Zadarsku jer mu je odbila asistenciju u provođenju njegovih protupravnih rješenja o uklanjanju te najavio angažiranje “vanjskih suradnika” koji će mu u tome pomoći, te najavljuje fizičke obračune koji bi mogli rezultirati teškim fizičkim ozljedama ili još težim posljedicama. Drugim riječima Kapovićevo ludilo je eskaliralo do te mjere da je počeo prijetiti premlaćivanjem te čak i smrću onome tko mu se ne pokori. Među onima kojima su te prijetnje upućene sam i ja osobno i to samo zato jer sam najavio kandidaturu za načelnika. Ovim putem mu proučujem da me ničim neće moći zaustaviti da na Vir unesem promjene i da naš otok napokon prodiše punim plućima. Nadalje, on tvrdi da nije tu PU Zadarska da zna jeli njegovo rješenje o uklanjanju zakonito ili ne jer za to nisu mjerodavni već su tu da slušaju njega i izvršavaju njegove naredbe. Čini mi se da su takva vremena prošla i da se napokon i na Viru barem donekle osjeća djelovanje pravne države. Čudno kako Kapović ne tuži MUP i USKOK zbog obustava brojnih istraga protiv njega, a posebno zadarske sudove zbog opstrukcija brojnih kaznenih prijava podnesenih protiv njega.
Kažu da je pravda spora ali dostižna, nadam se da na Vir polako dolazi i da će Kapović dobiti tretman institucija kakav zaslužuje i da će odgovarati za sva djela, odnosno nedjela koja je u ovih 13 godina počinio.
Na kraju još jednom izražavam potporu svima onima koji su se Kapoviću našli na putu i usudili mu se suprostaviti u zaštiti svojih prava te pozivam PU Zadarsku da nas zaštiti od terora Kristijana Kapovića.

Josip Bašić

Komentar na ovo priopćenje zatražili smo od prozvanog načelnika Vira Kristijana Kapovića koji je odmjereno odbio optužbe svojega protukandidata na izborima koji nisu ni raspisani, onima za načelnika Vira.

Naše priopćenje utemeljeno je na činjenicama i zakonskim aktima te je svaki komentar na njega suvišan. Ovaj dopis Josipa Bašića ne treba puno komentirati. Dečko je mlad i mora se promovirati, ja mu to ne zamjeram, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...