Cestitka_Uskrs

Bibinjska publika došla na svoje: Održano 36. Raspivano Bibinje

Najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županiji smotra klapa ˝Raspivano Bibinje˝ i ove godine nije razočarala brojne gledatelje na Trgu Sri sela. Na 36. susretu nastupilo je 8 klapa. Bibinjska publika još jednom je došla na svoje. Nakon što su zvona sv. Roka po dobrom, starom običaju, označila  početak još jednog susreta, zasvirao je Mandolinski sastav MOBA, nakon njih na pozornici su se redale ponajbolje klape Lijepe naše.

Klapa Bibinje predvođena prvim tenorom Ivicom Sikirićem Ićom, nastupila je prva s pjesmama O pasiko moja i Okruk selo, dok je najpoznatija klapa, Klapa Tragos oduševila pjesmom ˝Lišina˝, te ih je publika nekoliko puta vraćala na bis.  Na susretu su još nastupili Klapa Garofuli, Kalelarga, Luna, Žrnovnica, Luka i Bošket.

–  Prvi puta smo bili u Bibinjama i jako nas je razveselio poziv organizatora zato jer smo čuli već za Raspivano Bibinje. Baš nam je bilo drago što smo sudionici, otpjevali smo dvije pjesme ˝O ti Kate Katarino˝, ˝Jedno jutro prije zore˝ i publika nas je zvala na bis pa smo otpjevali još i ˝Ako si ljubo pošla spat˝. Nakon smotre druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati, to su ljudi koje vole pismu, koji pivaju i prijatelji i stvarno je bilo jako jako dobro, sve pohvale organizatorima – rekao nam je prvi tenor Klape Bošket – Bojan Karavanić

Večer je upotpunio bibinjski pjesnik Ante Sikirić, bez čijih je šaljivih i zabavnih pjesama iz života ˝običnog˝ čovjeka teško i zamisliti „Raspivano Bibinje”.

Svim klapama podijeljene su i plakete, a kako je to i običaj u Bibinjama na kraju susreta, sve klape zajedno, otpjevale su hrvatsku domoljubnu pjesmu ˝U boj u boj˝ iz  opere Nikola Šubić Zrinjski.

Početak susreta veže se uz klapu Fortuna, koja je 1977., nakon gostovanja na susretu klapa u Skradinu odlučila sličan događaj organizirati i u Bibinjama. Organizator je bio KUD “Ivan Goran Kovačić”, a u njemu je glavni operativac bio Šime Šimunić, današnji predsjednik KUD-a.

Nakon službenog programa na pozornici, u Bibinjama je sinoć do sitnih sati odjekivala klapska pjesma. Kako to i obično biva u Bibinjama druženje i pjevanje se nastavilo, a uživale su klape i Bibinjci, te njihovi brojni gosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...