Crnokošuljaši na motorima prekinuli folk koncert kod Zadra: “Četnici, vratite se u Srbiju”

Zbog opasnosti od međunacionalnog sukoba u ponedjeljak navečer u Morpolači prekinut je koncert srpsko-bugarske pjevačice Gabrijele Pejčev, piše Index.

U mjestu naseljenom pretežno srpskim stanovništvom trajala je proslava blagdana svetog Vasilija. Bivša sudionica reality showa “Farma” uspjela je otpjevati tek dvije pjesme, kada je u  Morpolače uletjela grupa ljudi na motociklima. Odjeveni u crne majice, uz mahanje zastavama i povike “četnici, vratite se u Srbiju!” pokušali su se popeti na binu. Organizatori su u strahu od težeg incidenta prekinuli koncert, čime je završena i proslava blagdana.

Organizatori tvrde da se ni u jednom trenutku nisu pjevale četničke pjesme, a koncert su prekinuli zbog atmosfere koja je postala takva da je zaprijetilo krvoproliće. Nisu zadovoljni brojem policajaca koji su osiguravali koncert, a smatraju i da je policija bila nepripremljena za ovakav incident.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan umanjuje ozbiljnost incidenta. “Osiguravali smo okupljanje i sve je proteklo u redu. Bilo je malo nadvikivanja s jedne i druge strane, ali ništa ozbiljnije”, tvrdi Žodan za Index.

Pojavile su se tvrdnje da su koncert prekinuli pripadnici navijačke skupine Tornado iz Zadra. Na akciju ih je navodno potaknula glasina da će u Morpolači nastupiti i pjevač Mile Delija Krajišnik, poznat po velikosrpskim stavovima.

Uoči koncerta udruga navijača Tornado Zadar na Facebooku je pozvala svoje članove, te “domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu”, na mirni prosvjed u Morpolači.

“UN Tornado Zadar poziva sve svoje članove i pripadnike, te domoljube i sve one koji za hrvatsku domovinu dišu, te je poštivaju da se odazovu i prisustvuju u mirnom prosvjedu koji će se održati danas u 19 sati u Morpolači i da kažemo ne veličanju veliko srpstva i organizaciji zabavnih manifestacija na kojima se veliča mržnja prema našoj domovini i na kojoj nastupa, tzv. pjevač Mile Delija koji inače ima zabranu nastupanja u Republici Hrvatskoj. Ovim prosvjedom pokušavamo potaknuti institucije države da počnu štiti interese Republike Hrvatske i da pokažu poštovanje prema svim stradalima u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima. Udruga navijača Tornado Zadar među prvima je stala na branik domovine, tako i ovaj put mirnim prosvjedom želimo zaštiti hrvatski narod kao i u mnogim situacijama do sada. Zato, Svi vi kojima je Hrvatska u srcu dođite danas u 18 sati u hrvatsko selo Vukšić, odakle će se krenuti prema Morpolači i pokažimo ovim mirnim prosvjedom zajedništvo i spriječimo veličanje veliko srpstva u Hrvatskoj.
SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NI ZA ŠTO!” pišu članovi zadarske navijačke skupine na Facebooku.

Incident je izazvao ogorčenje predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj.
Željko Bajalica iz udruge Srpski odbor solidarnosti vjeruje kako je incident u Morpolači režirala visoka politika, i to danima prije koncerta. Po Bajaličinom mišljenju, ovi događaji pokazuju da Hrvatska nije demokratska država koja bi svojim građanima bila u stanju osigurati mir i sigurnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...