Danas grmljavinski pljuskovi i zahlađenje; temperature padaju i na 13 stupnjeva Celzijusa

Kao što je najavljivano proteklih dana, većem dijelu Hrvatske se sprema značajno zahlađenje.

Danas se očekuje postupan porast naoblake sa zapada uz kišu, pljuskove i grmljavinu te zahladnjenje, najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima, a do kraja dana i u većem dijelu unutrašnjosti.

Pljuskovi mjestimice na zapadu i istoku zemlje mogu biti izraženiji. U Dalmaciji će se zadržati pretežno sunčano i vruće uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak.

Na Jadranu i olujna bura

Na kopnu će zapuhati umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka, na udare podno Velebita i olujna bura koja će se u noći proširiti na sjevernu Dalmaciju.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 13 do 18, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna između 19 i 24, u Slavoniji i Baranji te na sjevernom Jadranu do 28, a u Dalmaciji između 29 i 32 °C.

Ipak, sedmodnevna prognoza DHMZ-a otkriva kako će se nakon srijede nastaviti sunčano vrijeme, osobito kroz nadolazeći vikend, kada bi temperature ponovno trebale skočiti do 29 °C.

Meteoalarm objavio žuta i narančasta upozorenja

Meteoalam je objavio narančasto upozorenje za područje Kvarnera i Velebita. Usto, objavljena su i žuta upozorenja za područja Gospića, Rijeke, južne, srednje i sjeverne Dalmacije, Osijeka, Knina, Splita te zapadne obale Istre.

Na područjima s narančastim upozorenjima očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura.
Najjači udar vjetra kretat će se od 65 do 95 km/h. Usto, očekuju se i olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

“Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potražesigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozoravaju iz Meteoalarma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...