Dario Nakić objasnio što donosi e-karton, najavio i pobjedu HDZ-a

Zahvaljujući informatizaciji, HZZO najavljuje manje liste čekanja za pretrage, ali i jednostavnije pristupanje medicinskoj pomoći. Građane Hrvatske očekuje E – karton.

Korisnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od rujna posjedovat će e-karton. Sve podatke o pretragama, povijesti bolesti, ali i budućim medicinskim radnjama za koje se naručuju, bit će zabilježene prema matičnom broju ili OIB-u. Resorni ministar Dario Nakić kaže da 1.9. počinje implementacija programa, a da će sve skupa trajati između šest mjeseci do godinu dana.

– Omogućit će da svaki pacijent na jednom mjestu ima sve nalaze i povijest bolesti. Tako će bolnički liječnici i liječnici obiteljske medicine jasno vidjeti kad će i gdje pacijenta naručiti. Tako ćemo izbjeći da se istog pacijenta dva puta naručuje na isti pregled, pa neće biti tolikih listi čekanja, kaže Nakić. Rekao je da je ovo i prevencija kako bi ugroženi pacijenti što prije došli na red.

– Mi od samog početka mandata upozoravamo na to da je ovaj sustav financijski neodrživ, jer se dugovi svaki mjesec gomilaju. Sad smo napravili promjene ravnatelja ustanova i mogu reći da smo prvi put u 6. mjeseci umjesto gubitka od 50 i nešto milijuna kuna, kao do sada, imali gubitak od oko 18 milijuna kuna.”

Neće ukinuti radna mjesta

Cilj je, kaže Nakić, da sav novac bude iskorišten za liječenje bolesnika, a kao jedini način vidi provođenje niza reformskih mjera, poput racionalizacije bolničkog sustava. “To ne znači ukidanje radnih mjesta. Mi smo suočeni s nedostatnim brojem zaposlenih. Ići ćemo na koncentraciju kvalitete – da pacijent može dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu, a ne da mora lutati, i ako, primjerice, u jednoj bolnici ne dobije uslugu, da točno zna gdje ide nakon toga, a ne da sam luta i traži”, obećao je ministar.

Uvjeren u pobjedu HDZ-a

Nakić vjeruje da će HDZ dobiti izbore i da će provesti reforme.

– Mi ljudima trebamo reći istinu i koje je realno stanje. Možemo stabilizirati zdravstveni sustav, imamo izuzetno kvalitetan kadar, ali očito nešto u sustavu nije dobro. Mislim da imamo niz nepotrebnih gubitaka i opterećenja unutar sustava. Uvodimo i projekt naručivanja za radiološke pretrage. Dužni smo voditi računa i o ozračenosti naših pacijenata, tj. vidjet ćemo opravdanost slanja na CT, objasnio je Nakić. Kaže da će se tako uštediti od 20 do 50 milijuna kuna godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...